Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA 30.0BLJETNICE CENTRA ZA AUTIZAM

Korisnička ocjena:  / 6
LošeNajbolje 


     Važno događanje u obilježavanju 30. obljetnice Centra za autizam bila je svečana akademija održana 2. listopada 2013. u Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu.

  S dobrim željama za daljnji napredak Centra za autizam nazočnima se obratio gospodin Darinko  Kosor, predsjednik Skupštine grada Zagreba. Svečanost je također uveličao gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić.

  Ravnatelj Centra za autizam Ivica Dokleja dao je iscrpan prikaz povijesti Centra za autizam od njegova osnivanja do današnjih dana. Istaknuo je da je povijest Centra za autizam ujedno  i povijest specijalizirane skrbi za djecu, mlade i odrasle osobe s autizmom u Republici Hrvatskoj. Put razvoja Centra za autizam bio je izuzetno složen, obilježen mnogim preprekama, ali i snažnim zastupanjem i širokim angažmanom roditelja kako bi se i za djecu s autizmom našlo primjereno mjesto u sustavu skrbi. U nekim segmentima to se mjesto traži i danas, posebice u skrbi o odraslim osobama s autizmom. Projekt Opcije za transformaciju Centra za autizam Zagreb koji je izrađen u suradnji stručnjaka iz Centra za autizam i Razvojnih programa Ujedinjenih naroda, nudi kvalitetne smjernice za daljnji razvoj Centra za autizam.

  U ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje financira sve programe u Centru za autizam, nazočnima se obratila i Centru za autizam čestitala gđa Ankica Nježić, pomoćnica ministra.

  Udrugu za autizam Hrvatske predstavljala je gospođa Lidija Penko. U svome izlaganju istaknula je vrijednost dugogodišnje suradnje između Udruge za autizam Hrvatske i Centra za autizam i u osnivanju Centra za autizam u Zagrebu i njegovih podružnica u Rijeci i Splitu koje su od izuzetne važnosti za djecu i obitelji u tim krajevima Hrvatske. Predsjednica je u svome izlaganju istaknula važnost cjelovite skrbi, od rane intervencije do podrške učenicima s autizmom u redovnoj školi do kvalitetne skrbi u odrasloj dob i života u zajednici.

  Osobita nam je čast bila dolazak gospođe Zsuzsanne Szilvasy, predsjednica Autizma Evrope na svečanu akademiju. Ona je uložila napor da detaljnije upozna Centar za autizam i sazna mišljenje roditelja o programima u Centru dan  prije svečane akademije. U svome izlaganju najviše  je istaknula činjenicu da je rješavanje pitanja vezanih za sustavnu skrb o osobama s autizmom pitanje ljudskih prava i da ga tako treba promatrati.

U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom skupu se kratko obratio gospodin Boris Jakov Geričić.

  Profesorica s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, dr. Jasmina Frey Škrinjar govorila je o nizu godina suradnje s Centrom za autizam koji je vježbaonica fakulteta, mjesto gdje studenti provode vježbe i praksu.

  Sa Zdravstvenog veleučilišta Zapadne Engleske s čestitkama i željom za nastavkom suradnje došla je gospođa Mandy Bancroft, dugogodišnja suradnica Centra za autizam.

  Povodom 30. obljetnice Centra za autizam izrađen je Ljetopis Centra. Na svečanoj akademiji kratko ga je predstavila Žarka Klopotan, voditeljica vrtića i škole.

  Najljepši dio svečane akademije koji je dotaknuo srca mnogih bio je nastup učenice Anđele Vire Hrstić. Ona je kao pravi anđeo s galerije vijećnice virtuozno otpjevala dvije pjesme: „Popevke sem slagal“ i „Nek svud ljubav sja“. Skupina učenika iz Centra za autizam izvela je razigranu folklornu točku pod nazivom „Zahvala i veselje za kraj“.

  Svečana akademija završila je podjelom zahvalnica djelatnicima Centra za autizam koji Centru doprinose svojim radom od samog njegovog osnutka.

Fotografije sa svečane akademije možete pogledati ovdje u našoj Foto Galeriji.

Ako želite ostaviti komentar molimo Vas da se registrirate na stranicu.
Hvala!

COVID-19 POTRES

Podrška stručnjaka svim našim učenicima, njihovim roditeljima i članovima obitelji

+385 99 7826 519 (PONEDJELJAK, SRIJEDA, PETAK 10.00-12.00 sati) +385 92 3938 821 (UTORAK, ČETVRTAK 16.00-17.00 sati)

 

4182007
DanasDanas803
JučerJučer2985
Ovaj mjesecOvaj mjesec100001
Najviše 05-11-2020 : 6979
34Dot204Dot193Dot85
Logirani Korisnici 0
Gosti 40