Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

PROJEKT: KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA ZAGREBA - KAPTOL I DOLAC

Korisnička ocjena:  / 3
LošeNajbolje 

KAPTOL I DOLAC

Krajem studenoga prvo smo pozdravili našega slavnoga književnika Augusta Šenou naslonjenoga na novinski stup (kako je nekoć izgledao), rad kiparice Marije Ujević. Zatim smo s razgledavanjem grada ponovno krenuli od makete grada Zagreba i zatim smo nakon povijesnog uvoda u stari dio grada "Kaptol" otišli do katedrale, obišli je pogledavši izvana ostatke starih utvrda s kulama i zidovima, te obratili pažnju na gotičku konstrukciju visokih zidova koje izvana podupiru snažni potporni stubovi, te iznutra uočili velike prozore sa šarenim vitrajima i visoke svodove lađa i svetišta koje podupiru lukovi. U istočnoj apsidi južne lađe promatrali smo na oltaru, i zatim skicirali kip Bogorodice na prijestolju koji drži malog Isusa. Pogledali smo i spomenik Zrinskome i Frankopanu također u južnoj lađi, kao i reljef Tome Erdody-a, te iza glavnoga oltara u svetištu obišli spomenik blaženome Alojziju Stepincu i pogledali reljefe na sarkofagu. Izašavši iz katedrale našli smo se pod zlatnom skulpturom Bogorodice na stupu koji nose zlatni anđeli. Na Dolcu smo se počastili orehnjačom te čajem ili capuccinom, te okrijepljeni pomogli Kumici nositi košaru s povrćem i voćem.

Sudjelovali su učenici: Davorka, Christian, Gabriela, Ohran, Ivo, Maja S., te učiteljica Zvonka i učiteljica likovnog, Ivana. U školu smo se vratili tramvajem i autobusom.

Sljedećih smo tjedana prema mogućnostima dovršavali radove prema  skicama s terena: sliku Bogorodice prema kipu s oltara Katedrale u temperi, odnosno skulpture smo modelirali u glini. Posebno bih naglasila izuzetne radove: spomenike Marku Maruliću, Petru Preradoviću, Josipu Jurju Strossmayeru, Nikoli Tesli, te slobodne skulpturalne interpretacije Bogorodice s djetetom. Crtali smo i analizirali  prema fotografijama još i skulpture Dore Krupićeve, Augusta Šenoe, Marije Jurić Zagorke, Antuna Gustava Matoša, i druge.

Ako želite ostaviti komentar molimo Vas da se registrirate na stranicu.
Hvala!

3877497
DanasDanas5946
JučerJučer6077
Ovaj mjesecOvaj mjesec17786
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot233Dot220Dot21
Logirani Korisnici 0
Gosti 43