Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

RADIONICA CRTANJA FRAKTALA U CENTRU ZA AUTIZAM

Korisnička ocjena:  / 4
LošeNajbolje 

27. studenog 2015. posjetile su naš Centar i održale likovno-psihološku radionicu za učenike i pedagoške djelatnike Centra:

-  prof. likovne kulture Martina Kosec, ovlaštena učiteljica crtanja fraktala i

- autorica metode crtanja fraktala – Tanzilia Polujahtova, klinička psihologinja i obiteljska psihologinja koja radi i djeluje u Rusiji, a svoju metodu poučava i u inozemstvu, uvjerena da je crtanje fraktala već pomoglo mnogima koji su doživjeli traumu, koji su u stresu, anksioznosti, depresiji i nekim drugim negativnim psihološkim stanjima, a da može pomoći i u odgoju i obrazovanju;

- u demonstraciji metode pomagala je i prevoditeljica sa ruskoga, kao i  psihologinja mr.sc. Jasminka Premerl.

Autorica  gospođa Polujahtova, kao i ovlaštena učiteljica crtanja u Hrvatskoj gospođa Kosec, smatraju da ta metoda "daje odgovore na pitanja kako upoznati samoga sebe, kako dobiti pristup informacijama skrivenima u dubinama naše podsvijesti, kako naučiti prepoznati svoje životne ciljeve i ostvariti svoja postignuća te kako se podignuti na novu razinu u razvoju. Crtajući fraktale mi se otvaramo višoj svijesti te oslobađamo kreativnu energiju. U svijetu apstraktnih boja i linija dobivamo mjesto u kojem misli nestaju. Dok crtamo, mi se mijenjamo. Otvaramo se novim mogućnostima. Crtanjem stvaramo kreativan pristup životu i njegovim problemima". Nadalje smatraju da  "crtanjem fraktala spajamo se s Duhom koji povezuje misli, osjećaje i tijelo".

Počinje  se crtati zatvorenih očiju vukući neprekinutu crtu crnom bojom po cijelome papiru,  slobodno birajući i mijenjajući smjer poteza. Zatim se male plohe nastaloga crteža bojaju jedna po jedna, uz odabir boja zatvorenim očima. Osim apstraktnoga crteža  nastaloga  slobodnim crtanjem crte, može se zatvorenih očiju napraviti i crtež stabla, anđela, ptice, čovjeka, i drugih motiva. Boju se zatim bira zatvorenih očiju i boja se odabranu plohu ili više ploha. Tom metodom crtanja nastaju vrlo zanimljivi crteži.

Radionicu je dogovorila Nikolina Bezek, prof. def., koja je završila tečaj crtanja fraktala, a organizirala ju je u Centru Ivana Ježić, prof., likovna učiteljica i terapeutkinja. Na radionici je sudjelovalo 20ak učenika Centra iz programa IT i A, te  10ak djelatnica: učiteljice, odgojiteljice, psihologinja, a pridružila se je i ravnateljica Žarka Klopotan, prof. def.  Učenicima su pomagale još i Stanka Pinjuh, mag. art., te Sandra Rožman, prof. def.  i Spomenka Kolak, prof. def.

Radionica je bila vrlo zanimljiva i potrajala bi i više od 2 sata koliko je bilo predviđeno, da u blagovaonici nije započinjao ručak za prvu skupinu učenika. Gospođe Polujahtova,  Kosec i Premerl izrazile su želju da se održi još koja radionica za učenike, a možda i predavanje za roditelje, kao i radionica za roditelje i djecu.  Voditeljice su edukatoricama pričale o svojim iskustvima u radu s različitim osobama i skupinama, i iznijele svoja iskustva o poboljšanju emocionalnog, psihološkog i fizičkog zdravlja, dok već i samo crtanje fraktala predstavlja užitak, radost i veselje. Zahvaljujemo se na održanoj radionici i radujemo se budućoj suradnji!

FOTOGALERIJA:

1. Metodu i postupke objašnjava učitejica Martina

2. Učenici pozorno slušaju i pripremaju se za crtanje

3. Mnogo je boja potrebno za bojanje ploha crteža

4. Marljivost i ozbiljnost odlikovle su sve crtače pri izradi zadatka

5. Sjajan crtež fraktala ponosno pokazuje Mateo K.

6. Učiteljice i voditeljice - s desna na lijevo - Martina Kosec, Tanzilija Polujahtova, prevoditeljica i Ivana Ježić

Ako želite ostaviti komentar molimo Vas da se registrirate na stranicu.
Hvala!

3680173
DanasDanas1864
JučerJučer5619
Ovaj mjesecOvaj mjesec100000
Najviše 02-17-2020 : 6075
3Dot233Dot215Dot231
Logirani Korisnici 0
Gosti 50