HODOČAŠĆE SV. JOSIPU U KARLOVAC

U sklopu nastave Katoličkog vjeronauka ovaj mjesec učenici Odjela osnovnog školovanja učenika s intelektualnim teškoćama i programa odraslih osoba s intelektualnim teškoćama hodočastili su u Nacionalno svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proglasio je 19. ožujka ove godine godinu svetog Josipa, koja traje do 19. ožujka 2018. godine te je ovo bila odlična prilika za posjetiti sv. Josipa. Učenici sa svojim učiteljima i vjeroučiteljicom došli su u svetište gdje su ih srdačno dočekali mons. Antun Sente, ml., rektor svetišta i župni vikar, Vlado Mikšić.

Župni vikar, Vlado Mikšić pokazao nam je svetište te ukazao da je svetište nastalo 1987. godine  zbog vjernosti i stoljetnog čašćenja sv. Josipa koji je ujedno zaštitnik Hrvatskog sabora i nebeski zaštitnik Domovine. Ispričao nam je tko je bio sv. Josip i zašto nam je on od velike važnosti. Zatim smo slavili Euharistiju gdje smo svi zajedno bili sudionici slavlja. Nakon Svete mise, u vjeronaučnoj dvorani okrijepili smo se hranom i kavom koju nam je domaćin pripremio.

Okrijepljeni i osvježeni krenuli smo prema Aquatici - slatkovodnom akvariju Karlovac. Slatkovodni akvarij je mjesto gdje smo vidjeli prirodno bogatstvo hrvatskih slatkih voda. Također, akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest četiriju karlovačkih rijeka. Vidjeli smo bogatstvo života u rijekama i jezerima, odnosno primjerke više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega 40-tak endemskih.

Puni novih iskustava i sadržaja krenuli smo put Zagreba, put svojih kuća. 

Opširnije:HODOČAŠĆE SV. JOSIPU U KARLOVAC

Svjetski dan hrane

18.10.2017. obilježili smo Svjetski dan hrane. Mame i tate su pripremili pravi domaći kruh i peciva koje su učenici donijeli u školu, a naš župnik, vlč. Kristo Brkić blagoslovio je nas i hranu koju smo iznijeli na stolove.

Nakon kratke prigodne priredbe zasukali smo rukave i svi smo postali kuhari. Recepti za kolače i potreban materijal već nas je čekao na stolovima. Mijesili smo i valjali tijesto, mješali brašno i jaja i na kraju, kada smo stavili svoje kolače u plehove, naše kuharice su ih ispekle, a mi smo se na kraju svi zasladili ukusnim kolačima koje smo sami pripremili.

Ako nam ne vjerujete pogledajte slike kako smo vrijedni bili.

Opširnije:Svjetski dan hrane

Svjetski tjedan svemira 4. – 10. listopad, 2017. godine

Svemir je beskonačno prostranstvo koje nas okružuje. To je svemirski prostor u kome plovi mnoštvo nebeskih tijela.

U periodu od 4. – 10. listopada svake godine obilježava se Svjetski tjedan svemira, a ove godine s temom: „Istraživanje novih svjetova“.

Ponuđene mogućnosti obilježavanja ove teme bile su velike.

Učenici i učiteljice Odjela intelektualnih teškoća, Centra za autizam,  izradili su modele raketa tehnikom kaširanja, bojanja i oblikovanja plastičnih boca. Rakete smo „uputili“ u našu viziju svemira, napravljenu pomoću hamer papira, žaruljica i zvjezdica. U svemir smo poslali i učeničke crteže na temu:  Raketa. U izradi smo svi uživali.

Tijek i način izrade vidi se iz priloženih slika.

Voditeljice projekta:

Janja Lovrić, prof.defektolog i  mr.sc. Markica Župan Galić

Opširnije:Svjetski tjedan svemira  4. – 10. listopad, 2017. godine

Europski tjedan mobilnosti.


Kurikulumske aktivnosti izvanučioničke nastave planirane za mjesec rujan u 4., 5. te 6. razredu Odjela IT između ostalog sadržavale su i Europski tjedan mobilnosti. Ovogodišnja tema "Dijeljenje te vodi dalje" realizirana je izradom bicikla od žice koji nas je vodio razumijevanju, strpljenju, suradnji i odveo nas i do Muzeja automobila Ferdinand Budicki.

Muzej smo posjetili zajedno sa polaznicima 4 OOS. Uočavali smo sličnosti i razlike automobila kroz povijest, različite vrste pogona i pogonskih goriva, kako se automobil popravlja, kako su automobili korisni u mnogim aktivnostima čovjeka u ratu i miru.

 Učenici su provozali učiteljice u Fićeku. Uživali smo!

Opširnije:Europski tjedan mobilnosti.

Grafička radionica

Na grafičkoj radionici tajne LINOREZA otkrivali su učenici 3., 4., 5. i 6.raz.

Započeli su sa crtanjem skica i ubrzo prešli na obradu materijala i pripremu za otiskivanje grafika. Svi su se učenici okušali u dubljenju linoleuma (koristeći grafičke nožiće) i otiskivanju, prvotno nanoseći boju grafičkim valjkom, a potom i tiskajući koristeći se žlicama. 

Radionica se održala u zajedničkim prostorijama Odjela osnovnog školovanja učenika s IT (hodniku) i protekla je u vedrom, kreativnom i edukativnom raspoloženju. 

Opširnije:Grafička radionica

1500371
DanasDanas1356
JučerJučer3009
Ovaj mjesecOvaj mjesec54409
Najviše 10-14-2018 : 3227
54Dot196Dot26Dot1
Logirani Korisnici 0
Gosti 60