Izložba „MAJKA TEREZIJA: Život, duhovnost i poruka“

Povodom proglašenja blaženice Majke Terezije iz Kalkute svetom, početkom rujna otvorena je izložba „MAJKA TEREZIJA: Život, duhovnost i poruka“ u crkvi sv. Blaža. Izložba je dio svjetkog projekta putujuće izložbe koja je ranije postavljena u mnogim zemljama svijeta, a  u suradnji s fotografom Zvonimirom Atletićem i redovnicama misionarkama ljubavi.

Dio učenika osnovnoškolskog programa Odjela intelektualnih poteškoća u pratnji s prof. defektolozima i vjeroučiteljicom, posjetili su istu 8. rujna 2016. Izložba je inspirativna slikovna biografija koja prati malu redovnicu i veliku dobrotvorku, njezin život od djetinjstva i odrastanja u Makedoniji, osnivanja nove redovničke zajednice i primanja Nobolove nagrade do zadnjeg dana njezina služenja najsiromašnijima među siromasima.

Učenici su obišli izložbu uz pomoć dviju redovnica, misionarki ljubavi iz Jukićeve ulice, s. Francis Mary i s. Ivane Karavanić. Prvo su objasnile da se njihova redovnička haljina zove sari jer žene u Indiji nose takve haljine. Njihov sari je pamučni, bijeli s plavim crtama na rubovima. Zatim su govorile o svetici prolažeći 78 fotografskih ploča koje su postavljene u crkvi sv. Blaža. Na kraju je svaki učenik dobio malenu sličicu svetice čiji ćemo spomendan slaviti 5. rujna.

Majka Terezija nam je ostavila toliko vrijednih svjedočanstva o blizini i potrebi blizine za svakog čovjeka, jer svi imaju svoje dostojanstvo i mi trebamo i moramo čuvati dostojanstvo svakog čovjeka. Jedna od često napisanih poruka koje je u susretima znala dijeliti ljudima,  koja govori o istinskom putu služenja Bogu i ljudima je: „Plod šutnje je molitva, plod molitve je vjera, plod vjere je ljubav, plod ljubavi je služenje, plod služenja je mir.“ U ovim riječima se sažima sve ono za što se zalagala tijekom svog ovozemaljskog života.

Opširnije:Izložba „MAJKA TEREZIJA: Život, duhovnost i poruka“

3. ljetna specijalna olimpijada – Zagreb 30.9. – 2.10.2016.

Na terenima Kineziološkog fakulteta u Zagrebu  od 30.9 2016. do 2.10.2016. održana 3. ljetna specijalna olimpijada. Natjecanja su se odvijala u atletici, florbalu, združenoj odbojci i pikadu. Iz Odjela osnovnog školovanja učenika s intelektualnim teškoćama u razvoju nastupio je samo jedan učenik - Andrej Miklec, u disciplini pikado. Pojedinačno je osvojio 4. mjesto, a u združenom pikadu nastupio je sa Cetin Brunom i  osvojili su 3. mjesto. Trener ekipe bila je Andrijana Đumlan- Cetin.

Opširnije:3. ljetna specijalna olimpijada – Zagreb 30.9. – 2.10.2016.

Obilježavanje Europskog dana sporta 30.9.2016.

Europski dan sporta obilježen je u  Odjelu školovanja učenika s intelektualnim teškoćama  odlaskom u Maksimir.  Voditelji i 27 učenika hodali su uz malo jezero, do vidikovca i nazad. Okupljeni na klupama, uz tribinu slušali su o prednostima  bavljenja  sportom i rekreativnim vježbanju, te o važnosti igre kod mlađe djece. Razgovaralo se koliko je važna previlna prehrana i higijena u svakodnevnom životu. Vježbalo se zajedno na pokazane vježbe, a nakon toga su se mlađi  učenici poigrali na dječjem igralištu. Predavanje o važnosti kretanja i sporta održala je nastavnica Tjelesne i zdravstvene kulture Andrijana Đumlan Cetin, a pokazne vježbe održala je kineziologinja Sandra Jadrijević. Umorni  i sretni vratili su se u školu.

Opširnije:Obilježavanje Europskog dana sporta 30.9.2016.

25. Ljetna škola kineziologa

U Poreču je od 28.6. do 2.7.2016. održana jubilarna 25. Ljetna škola kineziologa pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Akademije odgojno-obrazovnih znanosti, Hrvatskog olimpijskog odbora, Kineziološkog fakulteta sveučilišta u Zagrebu  i Splitu, te uz supokroviteljstvo Učiteljskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu i u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanj. Tema ove škole je bila Kineziologija i područja edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije u razvitku hrvatskog društva. Izneseni su glavni referat prof.dr.sc. Vladimira Findaka, te koreferati iz zadanih područja. Slijedećih dana se raspravljalo o Kurikularnoj reformi, našoj krovnoj organizaciji FIEP-u Europe, te su  predstavljeni radovi unutar sekcija. Andrijana Đumlan-Cetin, prof.kineziolog u Centru je prezentirala svoj rad Kineziološka edukacija učenika s teškoćama u razvoju u okviru sekcije ostale teme. Održane su i radionice Inovacije u području edukacije. te seminari iz nogometa, sportske gimnastike te radionica naše ustrojbene jedinice Rijeka "Drugačiji pogled na svijet" kolege kineziologa Marka Brusača, mag.cin.

Opširnije:25. Ljetna škola kineziologa 

CJELODNEVNI ŠKOLSKI IZLET NA SEOSKO IMANJE „KEZELE“ 25.5.2016.

Seoski turizam Kezele nalazi se u selu Šumećani, pokraj šume Marče i okružen je livadama, oranicama, voćnjacima i vinogradima. Za djecu postoji veliki niz sadržaja. Mogu se igrati na velikom dječjem igralištu sa brojnim kućicama, toboganima i ljuljačkama te na travnjaku i sportskim terenima.

Od poučnih sadržaja tu su etno zbirka i stari mlin sa preko 4.000 starih izložaka te stara staja s domaćim životinjama: konji, poniji, koze, ovce, kokoši, patke, pure, guske, zečevi i svinje.

Nakon ugodnog putovanja autobusom, stigli smo u ugodnu domaću atmosferu ugostiteljskog objekta „Kezele“. Malo smo se odmorili i osvježili sokovima i grickalicama iz naših ruksaka te krenuli u obilazak seoskog gospodarstva. Obišli smo dvorište s domaćim životinjama i sve smo ih dobro nahranili, neki su zatim otišli u kratki obilazak šume i tamo brali bazgu i šumske jagode, dok su drugi svoje vrijeme radije proveli na sportskim terenima i dječjem igralištu.

Većina djece je iskoristila priliku zajahati konja po prvi puta. Iako je kod nekih strah bio vidno prisutan uspjeli su ga savladati i popeti se na konja te u pratnji svojih učiteljica odjahati cijeli krug.

Nakon ukusnog ručka malo smo se odmorili i krenuli prema Zagrebu zadovoljni i puni novih doživljaja.

Opširnije:CJELODNEVNI ŠKOLSKI IZLET NA SEOSKO IMANJE „KEZELE“ 25.5.2016.

1500371
DanasDanas1356
JučerJučer3009
Ovaj mjesecOvaj mjesec54409
Najviše 10-14-2018 : 3227
54Dot196Dot26Dot1
Logirani Korisnici 0
Gosti 65