Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Humanitarni liječnički bal

Korisnička ocjena:  / 6

Tradicionalni Humanitarni liječnički bal održan je 27. veljače 2016. u Kristalnoj dvorani hotela Esplanade i tom je prilikom Centar za autizam dobio na poklon bon u vrijednosti 20 000 kn. Ravnateljici Centra Žarki Klopotan bon su uručili predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić i predsjednik Hrvatske liječničke komore mr. sc. Trpimir Goluža uz najbolje želje za napredak Centra. Ravnateljica se je zahvalila na pomoći koja će omogućiti poboljšanje uvjeta učenja, radnih aktivnosti i života učenika i korisnika Centra, te ukratko prikazala glavne karakteristike Centra. Balu su uz mnogobrojne liječnike i predstavnike raznih segmenata javnoga života nazočili mnogi ugledni gosti, poput gradonačelnika g. Milana Bandića, pročelnice Gradskoga ureda za zdravstvo prof. dr. sc. Mirne Šitum, rektora Zagrebačkoga sveučilišta Damira Borasa, saborske zastupnice Ines Strenja Linić i mnogih drugih.

Božićna priredba

Korisnička ocjena:  / 7

17.12.2015.g. u našoj školi smo priredili prigodnu priredbu za naše drage goste i roditelje.

 Početku priredbe svim prisutnima obratila se ravnateljica prigodnim pozdravnim govorom, a posebno je zahvalila svim našim dobričiniteljima koji tijekom godine prate naš rad te nam pomažu raznim donacijama. Učenici i njihovi učitelji prikazali su nam što su naučili i posebno osmislili za ovu priredbu. Zboru učenika pridružili su se i učitelji uz glazbenu pratnju učenika Srednje glazbene škole „Zlatka Balokovića“. Naši uvijek dragi gosti, učenici iz OŠ Vjenceslava Novaka, otplesali su „Božićni rock“ s učenicima iz osnovnoškolskog programa autizam.  Cijela priredba bila je puna pjesme, plesa, folklora, prigodnih recitacija i dramskih izvedbi. Publika je nastupe naših učenika nagradila velikim pljeskom.

Nakon završetka priredbe, zadovolji uzvanici uputili su se na božićni domjenak (za koje su zaslužne naše kuharice) i izložbu likovno-kreativnih radova učenika.

U nastavku pogledajte dio atmosfere s Božićne priredbe...

Opširnije:Božićna priredba 

RADIONICA CRTANJA FRAKTALA U CENTRU ZA AUTIZAM

Korisnička ocjena:  / 4

27. studenog 2015. posjetile su naš Centar i održale likovno-psihološku radionicu za učenike i pedagoške djelatnike Centra:

-  prof. likovne kulture Martina Kosec, ovlaštena učiteljica crtanja fraktala i

- autorica metode crtanja fraktala – Tanzilia Polujahtova, klinička psihologinja i obiteljska psihologinja koja radi i djeluje u Rusiji, a svoju metodu poučava i u inozemstvu, uvjerena da je crtanje fraktala već pomoglo mnogima koji su doživjeli traumu, koji su u stresu, anksioznosti, depresiji i nekim drugim negativnim psihološkim stanjima, a da može pomoći i u odgoju i obrazovanju;

- u demonstraciji metode pomagala je i prevoditeljica sa ruskoga, kao i  psihologinja mr.sc. Jasminka Premerl.

Autorica  gospođa Polujahtova, kao i ovlaštena učiteljica crtanja u Hrvatskoj gospođa Kosec, smatraju da ta metoda "daje odgovore na pitanja kako upoznati samoga sebe, kako dobiti pristup informacijama skrivenima u dubinama naše podsvijesti, kako naučiti prepoznati svoje životne ciljeve i ostvariti svoja postignuća te kako se podignuti na novu razinu u razvoju. Crtajući fraktale mi se otvaramo višoj svijesti te oslobađamo kreativnu energiju. U svijetu apstraktnih boja i linija dobivamo mjesto u kojem misli nestaju. Dok crtamo, mi se mijenjamo. Otvaramo se novim mogućnostima. Crtanjem stvaramo kreativan pristup životu i njegovim problemima". Nadalje smatraju da  "crtanjem fraktala spajamo se s Duhom koji povezuje misli, osjećaje i tijelo".

Počinje  se crtati zatvorenih očiju vukući neprekinutu crtu crnom bojom po cijelome papiru,  slobodno birajući i mijenjajući smjer poteza. Zatim se male plohe nastaloga crteža bojaju jedna po jedna, uz odabir boja zatvorenim očima. Osim apstraktnoga crteža  nastaloga  slobodnim crtanjem crte, može se zatvorenih očiju napraviti i crtež stabla, anđela, ptice, čovjeka, i drugih motiva. Boju se zatim bira zatvorenih očiju i boja se odabranu plohu ili više ploha. Tom metodom crtanja nastaju vrlo zanimljivi crteži.

Radionicu je dogovorila Nikolina Bezek, prof. def., koja je završila tečaj crtanja fraktala, a organizirala ju je u Centru Ivana Ježić, prof., likovna učiteljica i terapeutkinja. Na radionici je sudjelovalo 20ak učenika Centra iz programa IT i A, te  10ak djelatnica: učiteljice, odgojiteljice, psihologinja, a pridružila se je i ravnateljica Žarka Klopotan, prof. def.  Učenicima su pomagale još i Stanka Pinjuh, mag. art., te Sandra Rožman, prof. def.  i Spomenka Kolak, prof. def.

Radionica je bila vrlo zanimljiva i potrajala bi i više od 2 sata koliko je bilo predviđeno, da u blagovaonici nije započinjao ručak za prvu skupinu učenika. Gospođe Polujahtova,  Kosec i Premerl izrazile su želju da se održi još koja radionica za učenike, a možda i predavanje za roditelje, kao i radionica za roditelje i djecu.  Voditeljice su edukatoricama pričale o svojim iskustvima u radu s različitim osobama i skupinama, i iznijele svoja iskustva o poboljšanju emocionalnog, psihološkog i fizičkog zdravlja, dok već i samo crtanje fraktala predstavlja užitak, radost i veselje. Zahvaljujemo se na održanoj radionici i radujemo se budućoj suradnji!

FOTOGALERIJA:

1. Metodu i postupke objašnjava učitejica Martina

2. Učenici pozorno slušaju i pripremaju se za crtanje

3. Mnogo je boja potrebno za bojanje ploha crteža

4. Marljivost i ozbiljnost odlikovle su sve crtače pri izradi zadatka

5. Sjajan crtež fraktala ponosno pokazuje Mateo K.

6. Učiteljice i voditeljice - s desna na lijevo - Martina Kosec, Tanzilija Polujahtova, prevoditeljica i Ivana Ježić

Opširnije:RADIONICA CRTANJA FRAKTALA U CENTRU ZA AUTIZAM

Posjeta Muzeju vlakova

Korisnička ocjena:  / 0

Malo tko od nas zna da postoji i Muzej vlakova. Makete vlakova izrađuju članovi Udruge umirovljenih željezničara. Učiteljice Gordana i Biserka povele su svoje učenike u obilazak tih maketa. Učenici su uživali gledajući male vlakove kako jure tračnicama, prolaze kroz tunele, penju se, prelaze mostove...

Nakon takvih uzbudljivih trenuke i zamišljenih putovanja, bilo je neophodno osvježiti se na „Špici“ uz hladni napitak.

Opširnije:Posjeta Muzeju vlakova

Svečano otvaranje izložbe ZAGREBAČKI SPOMENICI u likovnim radovima učenika Centra za autizam u Knjižnici Augusta Cesarca u Šubićevoj 40/II

Korisnička ocjena:  / 4

Izložba je otvorena 29. svibnja 2015. u prisutnosti mnogih učenika i njihovih učiteljica, odgojiteljica, mame jedne učenice, te posjetitelja Knjižnice. Srdačan pozdravni govor dobrodošlice održala je prof. Višnja Cej, ravnateljica knjižnice, koja se je zahvalila svima koji su pomogli da se ostvari izuzetan likovni doživljaj. U ime Centra pozdravila je prof. Slavica Novaković i zahvalila se na dugogodišnjoj suradnji u okviru projekta Knjižnica širom otvorenih vrata koja potiče naše učenike na druženje s knjigom, na susrete u knjižnici s djecom iz drugih škola, na radionice kreativne, dramske i literarne, te na upoznavanje sa širom društvenom okolinom posredstvom knjižnice. Ovom izložbom knjižnica je omogućila da naši učenici pokažu svoje likovne i kreativne sposobnosti i rezultate rada.

Nakon otvorenja učenici su obišli izložbu i s ponosom pokazivali svoje izložene slike. Zatim su u dvorani knjižnice volonteri Udruge Vilibald priredili kreativnu radionicu  za učenike i njihove roditelje (izrada okvira za fotografije), nakon čega nas je knjižnica počastila sokovima i napolitankama. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali.

Izložba se može pogledati do 15. lipnja u radno vrijeme knjižnice Augusta Cesarca u Šubićevoj 40/II kat, radnim danom od 8 - 20 sati, subotom od 8 do 14 sati.

Opširnije:Svečano otvaranje izložbe ZAGREBAČKI SPOMENICI u likovnim radovima učenika Centra za autizam u...

IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA UČENIKA CENTRA ZA AUTIZAM – ZAGREB

Korisnička ocjena:  / 3

U KNJIŽNICI AUGUSTA CESARCA, Šubićeva 40/II kat

Izložba likovnih radova učenika Centra za autizam nastalih u sklopu projekta KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA ZAGREBA u školskoj godini 2014-2015.

Izložene su slike i crteži naših 20 učenika:

PROGRAM A: Sara Lukač, Anđela Vira Hrstić, Borna Peršić, Samuel Štajcer, Maja Božurić, Marko Markovinović, Mateo Kolar, Gabriel Blaitka, Ante Buzar.

PROGRAM IT: Lucija Pilija, Katarina Bunjački, Ohran Osmanović, Davorka Pilija, Maja Sontag, Ivan Zvonarević, Gabriela Bunjački, Helena Bošnjaković, Deni Gregorevčić, Ivana Marinović, Andrej Miklec.


Teme:

Pogledi na ulice, krovove i blokove spomenika i građevina Kaptola, Donjega grada.

Gornji grad: Markov trg: zgrada Vlade RH (Banski dvori + palača Rauch), zgrada Hrvatskoga sabora (arh. Lav Kalda 1911.), crkva sv. Marka (14. stoljeće)

Trgovi i arhitektonski spomenici Donjeg grada i šireg centra: zgrada HAZU (neorenesansa, arh. Friedrich von Schmidt 1884.), Umjetnički paviljon (historicizam, arh. Korb i Giergl 1895.), Glavni kolodvor (neoklasicizam, arh. Ferenc Pfaff 1892.), zgrada Državnog arhiva RH (prije Nacionalna i sveučilišna knjižnica, secesija, arh. Rudolf Lubynski 1913.), Muzej za umjetnost i obrt (neorenesansa, arh. Herman Bolle 1892.), Rektorat sveučilišta s Pravnim fakultetom (neoromanika, arh. Juraj Denzler  oko1870.), Hrvatsko narodno kazalište (neobarok, arh. Helmer i Fellner 1895.), Muzej Mimara (neorenesansa, arh. Ludwig i Huelssner 1895.), zgrada Burze (danas Narodna banka Hrvatske, arh. Viktor Kovačić 1927.), u parku Maksimir: Ulaz-Vidikovac-Paviljon jeke (arh. Franz Schuecht  oko1943.), kompleks Cibona (arh. Marijan Hržić 1987.) , nova zgrada Muzičke akademije (arh. Milan Šošterić 2014.).

Kiparski spomenici: Povijest Hrvata (kipar Ivan Meštrović 1932.), Marija Jurić Zagorka (kipar Stjepan Gračan 1990.), August Šenoa (kiparica Marija Ujević 1986.), Nikola Tesla (kipar Ivan Meštrović 1964.), Petrica Kerempuh (kipar Vanja Radauš 1973.), Sokol na Mogili u Maksimiru (kipar Mladen Mikulin 1995.), Sv. Juraj ubija zmaja (kipar Anton Dominik Fernkorn 1853., u Zagrebu od 1867.), Zdenac života (kipar Ivan Meštrović 1905.), don Frane Bulić (kipar Frane Kršinić 1935.), Tin Ujević (kipar Miro Vuco 1991.), Marko Marulić (kipar Vlado Radas 1999.), Dražen Petrović (kipar Kuzma Kovačić 2006.)

Odabir radova i postav izložbe: Ivana Ježić (CZA) i Aleksandra Cvitković (KGZ)

Svečano otvorenje izložbe u petak 28. svibnja 2015. u 10 sati i kreativna radionica za učenike i njihove roditelje

Opširnije:IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA UČENIKA CENTRA ZA AUTIZAM – ZAGREB

Intervencije kod poremećaja iz autističnog spektra - Okrugli stol

Korisnička ocjena:  / 3

Centar za autizam je povodom obilježavanja 53. obljetnice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta pozvan da sudjeluje na okruglom stolu na aktualnu temu intervencija kod poremećaja iz autističnog spektra. Okrugli stol se održao 15. travnja 2015. u prostorijama Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta u zajedničkoj organizaciji Odsjeka za logopediju i Odsjeka za inkluzivnu  edukaciju i rehabilitaciju. Organizacijom tematskog okruglog stola okupljeni su različiti pružatelji usluga u Hrvatskoj – od obrazovnog sustava do udruga civilnoga društva kako bi zajedničkim snagama progovorili o intervencijskim pristupima i otvorili temu njihove znanstvene utemeljenosti. Nazočilo je 50-ak  stručnjaka (edukacijski-rehabilitatori, logopedi, psiholozi), te nekoliko roditelja. Ovim okupljanjem je pokrenuta velika rasprava o intervencijskim pristupima koji se nude na tržištu za osobe s poremećajem iz autističnog spektra. Stručnjaci su zajedno s roditeljima imali mogućnost iznijeti svoja iskustva s čime se svakodnevno susreću. Ovaj susret je otvorio tek početak budućih konstruktivnih susreta na ovu značajnu temu.

Program okruglog stola:

„Takni me kistom, dirni me bojom“

Korisnička ocjena:  / 4

    U subotu 27. rujna 2014. godine održana je u Centru za autizam u Ljevakovićevoj 30a likovna kolonija pod nazivom „Takni me kistom, dirni me bojom“. Kolonija je održana na inicijativu Hrvatskog likovnog društva. Članovi društva proveli su subotu slikajući i družeći se s polaznicima i djelatnicima Centra. Naime, uz već iskusne i afirmirane umjetnike slikale su i naše Anđela, Mija i Irena, Predrag i Danijel. Drago nam je da su nas pohodili i neki roditelji i podijelili s nama radost ovog ugodnog i plemenitog druženja. Profesorica Frey Škrinjar također nas je ugodno iznenadila svojim dolaskom.

Slikari su svoje radove poklonili Centru: prodat ćemo ih na aukciji, a dobiveni novac iskoristiti za opremanje ustanove. 

Subota je protekla u pozitivnom i konstruktivnom raspoloženju.

Hvala svim djelatnicima koji su svojim doprinosom  pomogli da likovna kolonija uspije i ostane u lijepoj uspomeni svim sudionicima. Svi su slikari od ravnateljice dobili zahvalnice i iskreni poziv da nam opet dođu.

Drago nam je da smo stekli nove prijatelje s kojima možemo dijeliti trenutke kreativnosti i slobode izražavanja.

Fotografije će djelomice pokazati  ozračje i tijek kolonije.

Kolo prijateljstva

Korisnička ocjena:  / 7

     U nizu događanja kojima smo obilježili Svjetski dan svijesti o autizmu, s ponosom ističemo „Kolo prijateljstva“ koje je organizirano u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba – našim prijateljima! Tako je 03.04.2014. naš učenik Mateo u knjižnici „A.Cesarec“ održao uz podršku kreativnu radionicu izrade figurica od glinamola, za djecu OŠ A.G.Matoš i ostale male prijatelje ove knjižnice. Prema riječima prisutnih, u sjećanju će im ostati lijepa atmosfera koju su „izradili s Mateom“.

09.04.2014. naši su učenici osnovnoškolskog programa Centra za autizam poklonili priredbu nižim razredima OŠ I.Mažuranić u knjižnici Dubrava. Recitacije, pjevanje i plesanje učenika Centra za autizam nagrađeni su velikim pljeskom, a priredbu smo zaokružili zajedničkim pjevanjem „Kad si sretan“ !

Zahvaljujemo se još jednom Knjižnicama grada Zagreba i njihovim srdačnim zaposlenicima uz čiju suradnju i ljubaznost obogaćujemo našu djecu kao i svu djecu grada Zagreba. Pogledajte fotografije u nastavku...

Opširnije:Kolo prijateljstva

16.04.2014.Svjetski dan svijesti o autizmu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva

Korisnička ocjena:  / 4

     16. travnja 2014. godine u Sivoj vijećnici na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu,  obilježen je Svjetski dan svijesti o autizmu kroz niz predavanja. Suradnja FER-a i Centra za autizam započela je početkom prošle godine, a sa svrhom uvođenja tableta u svakodnevno poučavanje učenika s autizmom u školi i razvijanjem posebnog programa  koji omogućava učiteljima izradu zadataka prilagođenih individualnim potrebama i sposobnostima svakog učenika.

Nakon uvodne pozdravne riječi prodekana za nastavu FER-a, naše kolege su kroz predavanja približile odnosno proširile saznanja o autizmu prisutnima i iznjeli su naša preliminarna iskustva koja upućuju da djeca s autizmom uz pomoć tehnologije razvijaju kognitivne i komunikacijske vještine, lakše komuniciraju te su motiviranija za učenje.

Stručnjaci s FER-a predstavili su niz projekata:  „Komunikator“,  „ICT-AAC“  i  „AuThink“  te  „Nao robota“  koji je predviđen kao pomoć stručnjacima u dijagnostici autizma. Predavanja su bila doista zanimljiva i djelić toga  vam donosimo kroz nekoliko fotografija... 

Opširnije:16.04.2014.Svjetski dan svijesti o autizmu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva

3488902
DanasDanas5114
JučerJučer5759
Ovaj mjesecOvaj mjesec100000
Najviše 01-13-2020 : 6522
100Dot26Dot179Dot196
Logirani Korisnici 0
Gosti 48