Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

U susret Adventu

Korisnička ocjena:  / 1

U susret Adventu i dječje pjesme u Kulturno-umjetničkom društvu Sesvete

Već tradicionalno, prve subote u prosincu, dječje sekcije KUD-a Sesvete održale su predivan koncert u kojem su predstavili sve ono na čemu su radili tijekom ove godine.
I da, doista, bio je to doživljaj koji je zagrijao već dobrano ozebla srca jedne hladne zimske večeri u Narodnom sveučilištu Sesvete.

Bio je to susret pjesme, plesa, smijeha, empatije i ponosa. Uz goste iz KUD-a, Vidovec, Prigorec iz Markuševca, KUD Laz, KUD Sesvete predstavili su zanimljivi program koji je zajednički ujedinila prof. Ivana Balen. Ovogodišnji susret dodatno su obogatili učenici Centra za autizam Adam, Leon, Davor, Marin i Rino. Koliko su roditelji bili dirnuti sveukupnim događajem pokazuju i slijedeće riječi:
„Kako je to lijepo vidjeti dečke u druženju s drugom djecom. Dobivaju šansu za učenje raznih vještina i prilika da dožive nešto novo i lijepo.“
„Smatramo da je to nešto ne samo korisno, nego i jako potrebno svakom djetetu“.

Kao predsjednici Vijeća roditelja Centra za autizam, kao prijatelju ovih obitelji, ali prije svega kao mami dječaka sa autizmom, ovaj događaj je smjernica čemu trebamo dalje težiti.
Granice ne postoje kao ograničenje, nego kao dodatni poticaj ka njihovom savladavanju.
Ove slike govore dovoljno.

Nikica Matacun

Opširnije:U susret Adventu

"Slike s izložbe"- KD Vatroslava Lisinskog

Korisnička ocjena:  / 0

U utorak, 13. listopada 2018. deset učenika iz Programa osnovnoga školovanja učenika s poremećajem iz spektra autizma u pratnji učitelja posjetili su KD Vatroslava Lisinskog. U organizaciji Hrvatske glazbene mladeži slušali smo skladbu Slike s izložbe ruskoga skladatelja Modesta Petroviča Musorgskoga. Skladbu je izveo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Alana Bjelinskog. Musorgski je pod nadahnućem izložbe Hartmannovih radova skladao Slike s izložbe za klavir. Slike s izložbe Musorgski je oblikovao u formi suite od deset stavaka koje opisuju deset Hartmannovih slika koje je Musorgski odabrao, na čijem je početku tema promenade koja predstavlja samog skladatelja koji šeće na izložbi od slike do slike te pokazuje svoj odnos prema slikama i slikaru. Bilo je autora koji su orkestrirali klavirske Slike s izložbe, ali je Ravelova verzija ostala najuspjelija.
Prije izvedbe samoga djela, dirigent je učenike upoznao s orkestrom: učenici su saznali da se simfonijski orkestar sastoji od četiri sekcije - gudača (među koje se, kao žičani instrumenti ubrajaju i glasovir i harfa), limenih puhača, drvenih puhača i udaraljki. Također su predstavljeni instrumenti pojedinih sekcija, pa su učenici mogli usporediti različite boje tona i zvukovne karakteristike instrumenata. Sudjelovali su i u glazbenome kvizu – prepoznajete li koji od pet glazbenih isječaka ne pripada Slikama s izložbe? Naravno da su i učitelji malo pomogli… . Naši učenici su pažljivo slušali, uživali u impresiji koju im je prenosila glazba, pljeskali i glasali se od veselja uz izvedbu skladbe.
Na kraju koncerta dirigent je pozvao hrabre učenike na zajedničko dirigiranje orkestru.
Učenik D. C. R. pridružio se zajedničkom dirigiranju pri čemu je neizmjerno uživao. Dirigirati uživo pravom simfonijskom orkestru!
Dirigirao je najljepše!!!
Veselimo se sljedećem koncertu!

 

Opširnije:"Slike s izložbe"- KD Vatroslava Lisinskog  

Edukacija kolega u Centrima za odgoj i obrazovanje i Centrima za rehabilitaciju

Korisnička ocjena:  / 0

Djelatnici Centra za autizam (ravnateljica Žarka Klopotan te edukacijski rehabilitatori i stručni suradnici: Draga Mamić, Radmila Amanović, Ljiljana Umićević, Monika Jakopović, Đurđica Sokolić, Sandra Rožman, Ana Ružić, Ivana Sladić Kljajić, Nives Mamić, Ivana Majsec, Željko Lešković, Stanka Pinjuh) u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održali su 4. i 5. listopada 2018. godine edukaciju za stručne djelatnike u Centrima za odgoj i obrazovanje i Centrima za rehabilitaciju pod nazivom: „SPECIFIČNOSTI RADA S KORISNICIMA S POREMEĆAJEM IZ AUTISTIČNOG SPEKTRA“.

Stručnjaci, sudionici edukacije pokazali su interes za posebnosti i specifične zahtjeve rada s osobama  s autizmom i motivaciju za pružanjem primjerene podrške istima. Centar za autizam Zagreb nastavlja i dalje pružati profesionalnu podršku u educiranju kolega koji u svom svakodnevnom radu imaju priliku raditi s osobama s poremećajem iz spektra autizma.

Opširnije:Edukacija kolega u Centrima za odgoj i obrazovanje i Centrima za rehabilitaciju

72 sata bez kompromisa

Korisnička ocjena:  / 0

I ove se godine Centar za autizam priključio volonterskom maratonu „72 sata bez kompromisa“ koji je trajao 19. do 21. listopada. Taj međunarodni projekt promiče ideju zajedništava, solidarnosti, kreativnosti i volonterstva okupljajući prvenstveno studente, srednjoškolce i druge mlade osobe koje žele svojim radom ostaviti pozitivan utisak u lokalnoj zajednici pomažući bližnjima i potrebitima. Aktivnosti koje se provode tim projektom vrlo su raznolike i brojne te su i mogućnosti za uključivanje Centra za autizam bile takve.

Tijekom dva dana više od dvadeset volontera sudjelovalo je u socijalizacijskim i radnim aktivnostima zajedno s korisnicima i djelatnicima Centra. Pri tome su u akciji sudjelovali osnovnoškolski programi za učenike s autizmom i s intelektualnim teškoćama te programi za odrasle korisnike Centra.

U petak ujutro vrijedni volonteri osvježili su novom bojom prostor u životnoj zajednici u Novom Jelkovcu. Poslijepodne je održana rasplesana glazbena radionica i druženje uz obilježavanje Dana kruha s našim odraslim korisnicima u Dvorničićevoj ulici, dok su volonteri na lokaciji Vile Velebita marljivo i u dobrom raspoloženju grabljali lišće i uređivali dvorište. U subotu su se u veselom i radišnom raspoloženju održale aktivnosti krečenja zidova športske dvorane i jedne učionice u školi te radionice u Dankovečkoj ulici čime je uljepšan boravak učenika i korisnika u prostorima Centra. Održana je i radionica izrade didaktičkog materijala u kojoj su predani volonteri izrađivali materijale za rad s korisnicima.

Na kraju ovog nadasve lijepog i poučnog zajedničkog iskustva možemo biti ponosni što smo sudjelovali u nečem vrijednom i korisnom te zaista promicali ideju zajedništava, solidarnosti, kreativnosti i volonterstva! S nadom kako je sudjelovanje u ovom projektu bilo na zadovoljstvo sviju, veliko hvala prvenstveno volonterima te organizatorima projekta, kao i našim korisnicima i djelatnicima Centra!

Veselimo se i nestrpljivo iščekujemo nove suradnje! 

Opširnije:72 sata bez kompromisa

DAN KRAVATE

Korisnička ocjena:  / 0

Hrvatski sabor je 2008.godine 18.listopada proglasio Danom kravate.

Ove su godine učenici Centar za autizam prigodno obilježili taj dan. 

Europski tjedan sporta 23.9.-30.9.2018.

Korisnička ocjena:  / 0

Školski sportski dan u Centru za autizam obilježen je 26. rujna te su sudjelovali svi učenici u Programu.

Europski tjedan sporta je paneuropska inicijativa s ciljem promicanja tjelesne aktivnosti i zdravlja. Školski dan posvećen je zabavi i zajedničkoj igri. Cilj događanja je na međunarodnoj razini uključiti što veći broj djece, mladih, škola i organizacija.

To je proslava koja pruža priliku:

  •   povezivanja s drugim europskim zemljama
  •   podizanja kvalitete tjelesnog odgoja i sporta u školama
  •   stvoriti zabavu i užitak kroz fizičku aktivnost
  •   ojačati socijalno uključivanje i razvoj socijalne kompetencije među učenicima

 

ATAAC 17.10.-19.10.2018.g. Zagreb, hotel Westin

Korisnička ocjena:  / 0

Konferencija o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koja dovodi vrhunske svjetske stručnjake te korisnike asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije koji nam žele prenijeti svoje znanje i iskustvo.

Centar za autizam Zagreb je partner ATAAC  konferencije.

Kroz tri dana – tri područja: Djeca, škola i obrazovanje, Potpomognuta komunikacija, rehabilitacija i radno mjesto, Senzorna stimulacija, autizam i rana intervencija.

Kotizaciju ne plaćaju osobe s invaliditetom, studenti i roditelji djece s teškoćama u razvoju ...

Sve informacije na info@eglas.hr i na OVOJ poveznici.

Likovni natječaj „Tradicija i suvremenost“ 2018- posebno priznanje Marku Markovinoviću

Korisnička ocjena:  / 0

Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe je 18.godinu za redom organizirala natječaj „Tradicija i suvremenost“. Ovogodišnji moto natječaja Otvori oči i vidi svijet ponovno je nadahnuo učenike Centra za autizam Zagreb na poseban angažman oko likovnih ostvarenja. Ta motivacija nije ostala nezamijećena od strane stručnog žirija koji je ove godine u svoju izložbu uvrstio 4 rada naših učenika. Likovna ostvarenja na temu hrvatske tradicijske arhitekture izradili su Anđela Vira Hrstić, Rino Vučak i Samuel Štajcer, a Marko Markovinović, kojemu je ovo posljednja godina u našem osnovnoškolskom programu, dobio je posebno priznanje stručnog žirija za svoju sliku mirogojskih arkada. Na svečanom otvorenju izložbe, 19. svibnja u Mimari, Marku je, uz priznanje, uručena i nagrada, set slikarskog materijala i slikarski stalak za likovni kabinet. Markov uspjeh na ovogodišnjem natječaju dodatna je motivacija za godine koje slijede i nove likovne zvijezde.

Opširnije:Likovni natječaj „Tradicija i suvremenost“ 2018- posebno priznanje Marku Markovinoviću

Rotary kluba Zagreb Medvedgrad Centru za autizam donirao tablet uređaje

Korisnička ocjena:  / 0

U utorak, 15. svibnja 2017. Nikša Luetić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Medvedgrad svečano je uručio 12 tablet uređaja gospođi Žarki Klopotan, ravnateljici Centra za autizam. Radi se o uređajima koji su opremljeni posebno prilagođenim softwareom za djecu s poteškoćama u razvoju. Software su izradili studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, pod stručnim vodstvom profesora Vedrana Mornara, također člana Rotary kluba Zagreb Medvedgrad. Ovo je druga ovakva akcija koju je realizirao Rotary klub Zagreb Medvedgrad, a ove godine izvodi se u povodu desete godišnjice od osnutka Rotary kluba Zagreb Medvedgrad i devedesete godišnjice Rotarijanstva u Hrvatskoj.

Opširnije:Rotary kluba Zagreb Medvedgrad Centru za autizam donirao tablet uređaje

Natjecanje za učenike i mladež Europa u školi 2018.

Korisnička ocjena:  / 0

Učenici iz Centra za autizam sudjelovali su na 24. međunarodnom i nacionalnom natjecanju za učenike i mladež „Europa u školi“ u organizaciji Europskog doma Zagreb i Europskog pokreta Hrvatska.

Okvirna tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „2018. Europska godina kulturne baštine – razmisli što čini Europu?“

Na temelju odluke Nacionalnog odbora natjecanja učeniku Orlović Jurici dodjeljena je diploma za osvojeno 4. mjesto u likovnom izričaju, a njegovoj učiteljici Sambol Kseniji zahvalnica za mentorstvo i suradnju.

Povodom proslave Dana Europe 9.5.2018. u Europskom domu u Zagrebu za nagrađene učenike priređena je svečanost uručenja priznanja kao i prigodan program.

Opširnije:Natjecanje za učenike i mladež Europa u školi 2018.

3488900
DanasDanas5112
JučerJučer5759
Ovaj mjesecOvaj mjesec100000
Najviše 01-13-2020 : 6522
100Dot26Dot179Dot196
Logirani Korisnici 0
Gosti 34