Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Humanitarni malonogometni turnir "Mario Kostanjevec-Kosta"

Korisnička ocjena:  / 1

Dragi prijatelji, ovog vikenda se održava Humanitarni malonogometni turnir "Mario Kostanjevec-Kosta". Ove ćemo godine donirati cjelokupni prihod turnira u Centar za Autizam, kojom prigodom smo i ove godine otisnuli službene majice turnira. Kupnjom majice po cijeni od 60 kn ujedno se možete učlaniti i u našu udrugu Nema predaje, putem koje smo dosad, ali ćemo i u budućnosti pomagati djeci oboljeloj od malignih bolesti. Cilj je plemenit, hvala vam unaprijed na kupnji majice i učlanjenju u udrugu. Vidimo se za vikend na školskom igralištu OŠ Vjenceslava Novaka Zagreb! Dođimo s obiteljima u što većem broju, pokažimo veliko srce i podržimo one kojima je pomoć potrebna! Hvala!

Obavijest preuzeta s ove stranice Facebooka

PODD (Pragmatična Organizacija Dinamičnog Displeja)

Korisnička ocjena:  / 4

U Zagrebu je 30.06.i 01.07.2017. u organizaciji Udruge Anđeli održana Uvodna radionica za izradu PODD komunikacijske knjige.

Radionici su prisustvovale djelatnice iz sva 4 programa Centra za autizam: Katarina Landripet Harapin, Sanja Strukan Tocigl, Tanja Biloglav i Ivana Stojak.

Predavanja je održala Edda Medici iz Danske koja je jedini demonstrator u Europi ovlašten za držanje uvodnih radionica izvan svoje matične zemlje. Ostali demonstratori kojih je svega 5, smiju održavati radionice samo u svojim zemljama, dok naprednu radionicu održava jedino osnivačica metode.

Što je PODD (PragmaticOrganisationDynamicDisplay)?

PODD je prvenstveno način organizacije vokabulara za komunikaciju U BILO KOJE VRIJEME. PODD je 2007. razvila i autorski zaštitila GaylePorter(Melburn, Australia-Centar za edukaciju osoba sa cerebralnom paralizom) koja je govorni patolog sa 30 godišnjim iskustvom rada sa ljudima sa kompleksnim komunikacijskim potrebama. PODD su primarno počeli koristiti kod osoba s cerebralnom paralizom. Gayle Porter svoj rad bazira na normalnom djetetovom govornom razvoju i činjenici da se jezik može razvijati samo ako se upotrebljava.

Po čemu se PODD razlikuje od ostalih slikovno potpomognutih metoda?

Kao što i samo ime kaže: displeji knjige su organizirane pragmatično, po kategorijama i na način da doista svaki korisnik knjige potpuno samostalno, bez navođenja druge osobe izražava SVOJE mišljenje, želje, potrebe.

Jednako tako, ova metoda traži partnera-uvijek se radi o dvije osobe koje KOMUNICIRAJU. Također treba naglasiti da slikovna komunikacija nikako ne isključuje govor onoga koji dijete uči. Dapače, govor je uvijek prisutan ali se mora znati pronaći mjera.

Smisao ove metode nije samo u činjenici da netko izrazi svoju potrebu, već da sa drugom osobom komunicira, da je primijećen i shvaćen.

PODD knjige se izrađuju timski: terapeut, učitelj, roditelj, psiholog te je svaka knjiga individualizirana. Jednom kada knjiga postane dio života pojedinog djeteta, on ju nosi svugdje sa sobom, a koncipirana je tako da i onaj koji nije upoznat sa metodom i potpuni je laik u tome može uz dobro vođenje razumijeti što dotično dijete želi.

PODD se koristi kroz 2 oblika:

-komunikacijske knjige

-prilagođene stranice na elektroničkim pomagalima.

Možda bi iznenadilo, kada je već sve izraženija upotreba elektronskih komunikatora, da Gayle Porte, odnosno njena škola, preferira komunikacijsku knjigu (u papirnatom obliku).

Postoje tri različita oblika komunikacijske knjige, različiti nivoi početka primjene same knjige, a konačni oblik knjige ovisi o samom korisniku odnosno o njegovom usvajanju metode, kognitivnim mogućnostima kao i općem funkcioniranju.

Iako se metoda početno primjenjivala kod osoba s cerebralnom paralizom, sve više se primjenju i kod ostalih poremećaja pa tako i kod osoba s poremećajem iz autističnog spektra.

Opširnije:PODD (Pragmatična Organizacija Dinamičnog Displeja)

IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA DJECE IZ PREDŠKOLSKOG PROGRAMA CENTRA ZA AUTIZAM ZAGREB

Korisnička ocjena:  / 0

GLEDAMOSTVARAMOUČIMO!

 

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se ove godine jubilarni, deseti put, pod motom „Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo“.

Brojnim aktivnostima, predavanjima, stručnim skupovima, radionicama i događanjima u Zagrebu, kao i u cijeloj Hrvatskoj, obilježeni su ovogodišnji Dani autizma.

Kao dio manifestacije, Gradska knjižnica Vladimira Nazora, u Vodovodnoj ulici  13, u svom Odjelu za djecu i mladež, drugu godinu za redom ugošćuje izložbu likovnih radova naših predškolaca. Izloženi radovi nastali su korištenjem različitih likovnih tehnika: crtanjem flomasterima i olovkom,slikanjem vodenim i tempera bojama, voštanim pastelama, kolažem, grafičkim otiskivanjem i modeliranjem plastelinom, a tematski su podijeljeni u deset cjelina, s likovnom tematikom  i motivima koji su bliski i prilagođeni djeci predškolskog uzrasta.

Imajući u vidu da djeca s autizmom najveće teškoće imaju u području komunikacije i socijalizacije, svaka aktivnost koja potiče „otvaranje“ djeteta  neopisivo je važna u njihovom procesu učenja, odrastanja, te upoznavanja i prihvaćanja svijeta koji ih okružuje. Iz tog je razloga likovna terapija i općenito likovno izražavanje jedno od najvažnijih sredstava neverbalne komunikacije, a likovne aktivnosti su neprocjenjivi dio rehabilitacije djece s autizmom.

Ova izložba likovnih radova naših predškolaca pruža nam priliku da „čujemo“ što djeca „govore“ svojim vizualnim jezikom i likovnim govorom – bojama, linijama, oblicima…

Cilj izložbe je pokazati javnosti da djeca s autizmom, kao i sva druga djeca, mogu i znaju gledati…,stvarati…, učiti!

Izložba se može razgledati od 17.svibnja do 9.lipnja 2017.

Radno vrijeme knjižnice: pon –pet  8.00 – 20.00,   sub 8.00 – 14.00

 

Ljiljana Horvatić, prof. likovne kulture

Likovni terapeut u vrtiću CZA

Opširnije:IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA DJECE IZ PREDŠKOLSKOG PROGRAMA CENTRA ZA AUTIZAM ZAGREB

POSJET SABORSKIH ZASTUPNIKA

Korisnička ocjena:  / 3

Centar za autizam posjetili su 16. svibnja 2017. godine saborski zastupnici:  Ivan Ćelić,dr.med., dr.sc. Irena Petrijevčanin – Vuksanović i Ljubica Lukačić, dipl. iur. Rado su se odazvali pozivu da se bolje upoznaju s radom i statusom Centra, uslugama koje Centar pruža i profilom korisnika kojima pruža usluge. Naime,  gotovo svake godine vezano uz Godišnje izvješće Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Hrvatskom saboru spominje se naš Centar, pa držimo da je izuzetno važno da saborski zastupnici budu upoznati s temeljnim informacijama o njegovom radu i vide uvjete u kojima se provode programi. Nakon razgovora s ravnateljicom Centra za autizam Žarkom Klopotan, dipl.def. i predstavnicima tijela Centra, obišli su osnovnoškolske programe i program stanovanja i zdravstvene zaštite. Pokazali su interes za upoznavanje s korisnicima i obećali svoju podršku u razvijanju kvalitete skrbi u okvirima svoga djelovanja.

Opširnije:POSJET SABORSKIH ZASTUPNIKA

INKAZ

Korisnička ocjena:  / 3

U kazalištu „Trešnja“ 11. i 12.svibnja 2017. godine održan je 15. INKAZ - međunarodna smotrakulturno-umjetničkog stvaralaštva djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.  Uz sudjelovanje 56 ustanova, nastupilisu i učenici osnovnoškolskog programa autizma, Anđela Hrstić i Samuel Štajcer. Anđela je otpjevala pjesmu „Neka cijeli ovaj svijet”, a Samuel je znakovnim jezikom prikazao pjesmu. Dobili smo pohvale i veliki aplauz.

Do kazališta „Trešnja“vozili smo se autobusom i tramvajem, bilo je zanimljivo i uzbudljivo. Nakon jutarnje probe, vrijeme do nastupa iskoristili smoodlaskom na pizzu i coca-colu, bilo je jako fino.

Nekoliko fotografija i snimka nastupa dočarat će vam naš lijepo ispunjen i proveden dan. 

Opširnije:INKAZ

Osvojeno prvo mjesto na Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih

Korisnička ocjena:  / 2

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Zagrebu je 9. svibnja 2017. održana svečana dodjela nagrada pobjednicima Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih. 

Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a ima za cilj podizanje svijesti o postojanju rizika od katastrofa. Teme za izradu radova vezane su za prirodne i tehničko - tehnološke nesreće i katastrofe koje se pojavljuju u Hrvatskoj i u svijetu, kao i uz djelovanje žurnih službi. 

Svečanost su svojim dolaskom uveličali izaslanik predsjednika Vlade RH - državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Krešo Tuškan, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Ante Brkljačić te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Željko Basta. 

Na ovogodišnji Natječaj, koji je bio otvoren od listopada prošle, do kraja veljače ove godine, pristiglo je preko 4 500 radova u ukupno osam kategorija.

Nakon selekcije na županijskim razinama, po tri najbolja rada iz svake kategorije poslana su u sjedište Uprave radi konačnog odabira najboljih radova.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja odabrani su najkvalitetniji radovi. 

U kategoriji likovnih radova učenica i učenika s posebnim obrazovnim potrebama treće mjesto osvojio je David Miholančan iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, drugo mjesto osvojila je Marija Krupljan iz „V. osnovne škole Bjelovar“, a prvo mjesto je osvojio je Jurica Orlović iz Centra za autizam Zagreb. Nagrade dobitnicima uručio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut. 
 
U glazbenom dijelu svečanosti nastupio je Damir Kedžo, a kroz svečanost dodjele nagrada i priznanja pristune je vodila glumica i voditeljica Doris Pinčić Rogoznica.


Sambol Ksenija, dipl. defektologinja

 

Opširnije:Osvojeno prvo mjesto  na Natječaja za likovne, literarne i foto radove djece i mladih

CAP – program prevencije zlostavljanja djece

Korisnička ocjena:  / 6

Educiran tim CAP (Child Assault Prevention) pomagača (Renata Adamović, Ljubica Bačeković i Spomenka Kolak)  tijekom ove školske godine počeo je provoditi program primarne prevencije zlostavljanja djece i mladih. Cilj Special Needs CAP programa je osnažiti učenike u razumijevanju svojih prava na samostalnost i sigurnost te ih  poučiti  prepoznavanju  zlostavljanja.

Prvotno je u tu svrhu održano predavanje za sve djelatnike CZA  te predavanje za roditelje.  Uslijedila je provedba radionica u razrednom odjeljenju za učenike od petog do osmog razreda, u trajanju od pet dana.  Učenici su, zajedno sa svojim učiteljicama Marinom Andričić i Anom Leom Jurak bili visoko motivirani za aktivno sudjelovanje, te s nestrpljenjem očekivali CAP tim. Izuzetno su dobro reagirali na igrokaze koji predočavaju situacije ugrožavanja osobnih granica. Naučili su kako spriječiti i reagirati na bilo koji oblik doživljenog verbalnog, fizičkog ili seksualnog nasilja.

Program će se nastaviti provoditi u sljedećoj školskoj godini  u razredima i odgojno-obrazovnim skupinama.

Regionalni trening centar  CAP programa za Hrvatsku je Udruga roditelja Korak po korak. Više na linku http://www.udrugaroditeljakpk.hr/

Opširnije:CAP – program prevencije zlostavljanja djece

Stručni skup osnovnoj školi Vrbani

Korisnička ocjena:  / 0

U osnovnoj školi Vrbani 21. travnja održan je stručni skup pod nazivom: „Podrška mobilnog tima učiteljima OŠ Vrbani u radu s učenicima s Aspergerovim sindromom“.  Predavanja i radionice održale su naše djeatnice, Đurđica Sokolić, prof. def.: „Strategije poučavanja učenika s Aspergerovim poremećajem“ i Ivana Sladić Kljajić, prof. psih: „Nepoželjni oblici ponašanja kod učenika s PSA“. Stručnom skupu prisustvovai su djelatnici OŠ Vrbani, ali i zainteresirani stručnjaci drugih osnovnih i srednjih škola.

Obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u predškolskom programu CZA

Korisnička ocjena:  / 0

6.4.2017. posjet DV „Petar Pan“ – jedna predškolska skupina iz redovnog DV provela je jutro u dvorani s djecom predškolskog programa Centra za autizam u zajedničkoj igri i druženju, a nakon toga organiziran je zajedničiki domjenak.

7.4.2017.“Čituckanje“ – Manja skupina djece predškolskog programa Centra za autizam, posjetila je Gradsku knjižnicu „Vladimir Nazor“ u kojoj im je organizirano čitanje slikovnica uz vizualnu podršku.

11.4.2017. S. Vranić i S. Strukan u Gradskoj knjižnici „Vladimir Nazor“ održale su predavanje povodom Svjetskog dana svjesnosti autizma učenicima IX gimnazije na temu Autizam – govorno jezični poremećaj djece s poremećajem iz spektra autizma, a predavanje je bilo otvoreno i za građanstvo. 

Opširnije:Obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u predškolskom programu CZA

3862950
DanasDanas3239
JučerJučer6209
Ovaj mjesecOvaj mjesec3239
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot233Dot239Dot102
Logirani Korisnici 0
Gosti 36