Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Stručni skup osnovnoj školi Vrbani

Korisnička ocjena:  / 0

U osnovnoj školi Vrbani 21. travnja održan je stručni skup pod nazivom: „Podrška mobilnog tima učiteljima OŠ Vrbani u radu s učenicima s Aspergerovim sindromom“.  Predavanja i radionice održale su naše djeatnice, Đurđica Sokolić, prof. def.: „Strategije poučavanja učenika s Aspergerovim poremećajem“ i Ivana Sladić Kljajić, prof. psih: „Nepoželjni oblici ponašanja kod učenika s PSA“. Stručnom skupu prisustvovai su djelatnici OŠ Vrbani, ali i zainteresirani stručnjaci drugih osnovnih i srednjih škola.

Obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u predškolskom programu CZA

Korisnička ocjena:  / 0

6.4.2017. posjet DV „Petar Pan“ – jedna predškolska skupina iz redovnog DV provela je jutro u dvorani s djecom predškolskog programa Centra za autizam u zajedničkoj igri i druženju, a nakon toga organiziran je zajedničiki domjenak.

7.4.2017.“Čituckanje“ – Manja skupina djece predškolskog programa Centra za autizam, posjetila je Gradsku knjižnicu „Vladimir Nazor“ u kojoj im je organizirano čitanje slikovnica uz vizualnu podršku.

11.4.2017. S. Vranić i S. Strukan u Gradskoj knjižnici „Vladimir Nazor“ održale su predavanje povodom Svjetskog dana svjesnosti autizma učenicima IX gimnazije na temu Autizam – govorno jezični poremećaj djece s poremećajem iz spektra autizma, a predavanje je bilo otvoreno i za građanstvo. 

Opširnije:Obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u predškolskom programu CZA

Likovno-kreativna radionica „Šarene slagalice prijateljstva“ Šk. God. 2016./2017.

Korisnička ocjena:  / 1

U Hrvatskoj se već deset godina obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, nizom događanja, predstavljanja i upoznavanja javnosti sa problematikom autizma. Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu oživljena je i suradnja Hrvatskog školskog muzeja i Centra za autizam Zagreb. Drugu godinu zaredom  osmišljena je likovno-kreativna radionica pod nazivom „Šarene slagalice prijateljstva“.
Zašto slagalice?
Slagalica odnosno puzzla predstavlja zagonetku i kompleksnost poremećaja iz autističnog spektra, one označavaju želju za povezivanjem dijelova u cjelinu i konačnim shvaćanjem autizma, a ujedno asociraju  na čovjeka raširenih ruku.

Ovogodišnja likovno-kreativna radionica zamišljena je kao dvije cjeline koje se međusobno isprepliću:

  1. Izrada razglednica u obliku slagalice koristeći se quilling tehnikom, te rezačima za papir u obliku slagalica
  2. Izrada nakita (naušnica i broševa) bojanjem drvenih elemenata u obliku slagalice; tehnika bojanja je drvenim bojicama ili flomasterima, te ukrašavanje kontur - pastama

Radionica je održana 10.4.2017. uz svesrdnu podršku ravnateljice Muzeja Branke Manin i ravnateljice Centra za autizam Žarke Klopotan.

Sudionici radionice bili su učenici trećih i četvrtih razreda srednje Drvodjelske škole, učenici šestih razreda iz Dječjeg doma A.G.Matoš i učenici iz Centra za autizam u pratnji svojih učiteljica i profesorica,te muzejska pedagoginja Ivana Dumbović Žužić.

Radionicu su osmislile i realizirale Katarina Crnoja eduk.rehabilitator i Sambol Ksenija dipl.defektologinja iz Centra za autizam u Zagrebu. Bila je to vesela radionica s pregršt maštovitih  uradaka, kreativnim idejama, šarenilom boja i ozarenim  licima, a nakon radionice učenici i učitelji pogledali su izložbu „Kad bi drveće hodalo“ – Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju.

                               

 

       Sambol Ksenija, dipl.defektologinja

Opširnije:Likovno-kreativna radionica „Šarene slagalice prijateljstva“ Šk. God. 2016./2017.

Radionca "VELIKI za MALE"

Korisnička ocjena:  / 6
U okviru obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu održana je i zajednička kreativna radionica roditelja i učitelja osnovnoškolskog programa Centra za autizam, pod nazivom "VELIKI za MALE". Udruženim snagama oslikavali smo platnene torbe i bojali puzzle od gipsa. Kreativni duh i veselo raspoloženje doprinjeli su nastanku divnih radova. Hvala svim sudionicima radionice!

Opširnije:Radionca "VELIKI za MALE"

Pruži mi ruku

Korisnička ocjena:  / 6

Učenici osnovnoškolskog programa Centra za autizam, zajedno sa svojim učiteljicama, 5. i 6. travnja posjetili su učenike Osnovne škole Žuti brijeg i Osnovne škole Dr. Ivan Merz.

Jedni drugima pokazali smo što znamo. Plesali smo, pjevali i družili se. Učenici 3. i 4. razreda naučili su nešto o autizmu i kako biti prijatelj nekome tko ima autizam. Malim vrijednim rukama svi smo zajedno izrađivali i ukrasili plakate o autizmu i označivače za knjige. U prijateljskom i veselom ozračju, uz zajednički ples i pjesmu, pozdravili smo se sa svojim novim prijateljima do sljedećeg susreta.

A kako nam je bilo, pogledajte u galeriji!

Opširnije:Pruži mi ruku

DAN AUTIZMA U KULTURNOM CENTRU DUBRAVA

Korisnička ocjena:  / 6

Kulturni centar Dubrava je povodom obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu zajedno s Centrom za autizam organizirao obilježavanje 1. travnja prije podne u svojim prostorima. Rezultat je to dugogodišnje suradnje i redovitog sudjelovanja korisnika Centra na prigodnim radionicama.

Za ovaj put Kulturni centar Dubrava organizirao je radionicu izrade uskrsnih čestitki za učenike Centra i donirao je krasnu predstavu „Povuci potegni“ koja je bila posebno organizirana za predškolce i mlađe osnovnoškolce Centra za autizam. Centar za autizam je priredio video predstavljanje osnovnoškolskog programa kroz prikaz oglednog sata, video prezentaciju života u životnim zajednicama u Jelkovcu i foto prezentaciju (plakatima) života odraslih korisnika u Centru za autizam. Ovo je bila jedinstvena prilika da roditelji mlađih korisnika upoznaju programe Centra za autizam i da zajedno sa cijelom obitelji pogledaju predstavu koja je bila vrlo lijepo prihvaćena od dječice. Ravnateljica Centra za autizam Žarka Klopotanpozdravila je prisutne i zahvalila se Kulturnom centru Dubrava na podršci i na obilježavanju Svjetskog dana svijesti u lokalnoj zajednici u kojoj djeluje veći dio Centra. Ivanka je pročitala prigodnu pjesmu „Ruke“ i zajedno s našom Viktorijom postavila prigodnu izložbu uradaka odraslih korisnika.

Zahvaljujemo se gospođi Maji Marohnić, višoj stručnoj suradnici za programe, akcije i manifestacije, koja je zajedno s našom socijalnom radnicom Sonjom Škrbić sve organizirala. 

Opširnije:DAN AUTIZMA U KULTURNOM CENTRU DUBRAVA

Škola za medicinske sestre Mlinarska - Ogledni sati o autizmu

Korisnička ocjena:  / 6

U periodu od 15.03.-23.03. održana su 4 ogledna sata vezana za autizam u Školi za medicinske sestre u Mlinarskoj. Sate je održala Tanja Biloglav iz Centra za autizam-Program odraslih uz podršku kolegica Zlatice Martinović i Dinke Benić -Korbar koje su povele korisnike te olakšale komunikaciju korisnika i učenika. Predavanja su protekla u izuzetno ugodnoj atmosferi i sigurni so da je otvorilo makar malo vrata na putu u razumijevanju autizma. Korisnici koji su prisustvovali predavanjima su svakako tome doprinijeli, kao i mogućnost njihovog osobnog predstavljanja i dvosmjerne komunikacije. Suradnja koju smo započeli protekle godine će se sigurno i dalje nastaviti.

Opširnije:Škola za medicinske sestre Mlinarska - Ogledni sati o autizmu 

EDUKATIVNA KAMPANJA O AUTIZMU, ROVINJ

Korisnička ocjena:  / 1

Ove godine smo dobili još jedan grad koji se pridružio u kampanji povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Tako je Društvo osoba s invaliditetom, Rovinj, zajedno sa svojim korisnicima i u suradnji s Centrom za autizam Zagreb, odradilo veliki posao. 30.03.2017. je Sanja Aguila Munoz, prof. eduk.reh. održala stručnu edukaciju o autizmu u DV Neven za odgojitelje, asistente i stručne suradnike. Edukacija je trajala 4 sata, a sudjelovalo je 25 stručnjaka. Svečano otovrenje kampanje pod nazivom ''ŠTO ZNAŠ O AUTIZMU? Znanjem pruži podršku.''održano je u kazalištu A. Gandusio. Korisnici Društva osoba s invaliditetom, Rovinj su u suradnji s Filodrammaticom Giovani e Giovanissimi Zajednice Talijana izveli predivnu predstavu Čarobnjak iz Oza. 31.03.2017. je stručna suradnica Društva Jelena Petranović, prof.eduk.reh. zajedno sa Sanjom Aguila Munozgostovala na radio emisiji  FM Rovinj. U intervjuu tjedna, trajanja oko sat vremena, govorilo se o karakteristikama autizma, inkluziji, uslugama koje pruža CZA, ESIPPu i kampanji. Istog dana je održano panel predavanje za javnost. Uz vođenje Jelene Petranović gošće su bile Edita Čekić (majka dvoje djece s autizmom) i Sanja Aguila Munoz. Na predavnju je bilo oko 50 sudionika. 02.04.2017. je na glavnom trgu u Rovinju postavljen info pult uz glazbu, edukativne letke, male kolačiće za prolaznike koje su pekli vrijedni korisnici Društva osoba s invaliditetom, Rovinj. Također su dječica imala priliku ostaviti svoj trag na velikoj nacrtanoj puzli na cesti i ponijeti plavi balon. Zahvaljujemo se Društvu osoba s invaliditetom, Rovinj, njegovim korisnicima, Jeleni Petranović gradu Rovinj i drugim partnerima što su organizirali svoju prvu kampanju za autizam. Velike pohvale i nadamo se daljnjoj suradnji. 

 

Opširnije:EDUKATIVNA KAMPANJA O AUTIZMU, ROVINJ 

KAMPANJA POVODOM SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU PRIDRUŽITE SE I VI!!!

Korisnička ocjena:  / 0

Kao dio dugogodišnje kampanje, Autizam Europa će biti ove godine usredotočena na temu "Razbijmo barijere zajedno za autizam. Idemo graditi pristupačno društvo"  povodom dana svjesnosti o autizmu. Kampanja se provodi uz pomoć fotografija i video zapisa Vas, Vaše obitelji, prijatelja i kolega gdje držite vizualni znak kampanje zajedno s jednim od obilježja što osobama s autizmom predstavlja barijeru.

Vizualni znak za ispis i dodatne informacije možete pronaći na navedenom linku.

3905966
DanasDanas775
JučerJučer6042
Ovaj mjesecOvaj mjesec46255
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot235Dot66Dot217
Logirani Korisnici 0
Gosti 54