Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

LIKOVNO-EDUKATIVNA RADIONICA U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Korisnička ocjena:  / 0

Druga po redu likovno – edukativna radionica za osobe s poremećajem iz autističnog spektra u Galeriji Kupola u Gradskoj knjižnici održana je 25. travnja 2018.g. od 10 – 11 h sa temom „More“. Studenti radne terapije 3.god. generacija 2017./18. uz mentorstvo profesorice Zdravstvenog veleučilišta Claire Sangster Jokić i djelatnice Centra za autizam Zagreb te vanjske suradnice Zdravstvenog veleučilišta Marlene Kovačević vodili su radionicu na zanimljiv i edukativan način razmišljanjima o tome što se sve nalazi u moru, razgovarali su o raznoraznim biljkama i životinjama te su sve svoje ideje prenijeti na papir. Nakon što su korisnici Centra za autizam morske motive skicirali olovkom, koristili su tempere kako bi unijeli boje u novonastali morski svijet. Boju su na crteže trebali su nanositi isključivo prstima kako bi se informacije iz njihovih osjetila za dodir obrađivale, dobili bi smisao i odgovorili ciljanom aktivnošću. Sve radove objedinili su na plavi hamer papir koji simbolizira morsku dubinu. Radnu atmosferu upotpunili su zvuci pjesama o moru na koje su pojedini sudionici radionice i sami zapjevali. Ciljevi likovno – edukativne radionice bili su progresija socijalne interakcije, izražavanje misli i osjećaja putem kreativnih tehnika, poticanje senzoričkog sustava pomoću podraživanja taktilnih receptora bojanjem prstima i poticanje pažnje.

Zahvaljujemo Gradskoj Knjižnici Zagreb, posebno Koordinatorici Informativno-posudbenog odjela, gospođi Janji Maras na uspješnoj suradnji tijekom proljeća sa nadom u nastavak suradnje tijekom jeseni sa dvije likovno-edukativne radionice u studenom 2018.g.!

Opširnije:LIKOVNO-EDUKATIVNA RADIONICA U GRADSKOJ KNJIŽNICI

EDUKATIVNA RADIONICA STUDENATA RADNE TERAPIJE ZA ODRASLE KORISNIKE CENTRA

Korisnička ocjena:  / 0

U srijedu, 18.04.2018.g. studenti radne terapije 3.god. generacija 2017./18. proveli su likovno edukativnu radionicu sa korisnicima Centra za autizam Zagreb (Programa za odrasle osobe s autizmom) u Gradskoj knjižnici uz mentorstvo profesorice Zdravstvenog veleučilišta Claire Sangster Jokić i vanjske suradnice Zdravstvenog veleučilišta ujedno i djelatnice Centra za autizam Marlene Kovačević . Korisnici zajedno sa voditeljima skupina, radnim terapeutima Centra za autizam dolaze u 10h, a predviđeno trajanje radionice bilo je jedan sat. Korisnici vrlo dobro reagiraju na novu okolinu te ju pogledom istražuju. Zajedno sa studentima Zdravstvenog veleučilišta, smjera radne terapije pripremaju prostor za rad.  Tema likovno edukativne radionice bila je " Pravilna prehrana." Radionica je zamišljena kao kreativni rad, ali ujedno i edukativna radionica za osobe s poremećajem iz spektra autizma. Pripremljeni materijali uključivali su; isprintani oblici raznovrsne zdrave i nezdrave hrane, plastične igračke raznih oblika hrane, bojice, škare, ljepila, te dva velika hamer papira. Radionica je započela kratkim uvodom u obliku pjesmice o tome sto je od prehrane zdravo, a sto manje zdravo, zatim pokazivanje plastičnih igračaka u obliku  hrane, kako bismo vidjeli koliko toga korisnici mogu prepoznati i mogu li razaznati koja hrana bi spadala u zdravu, a koja u nezdravu. Nakon uvoda započeli smo sa radom; zadatak je bio razvrstavanje u košarice crtane hrane na hamer papiru, te odvajanje zdrave od nezdrave hrane. Najprije su sudionici trebali obojati isprintane oblike, a svatko je dobio po nekoliko komada istih, zatim te oblike izrezati i na kraju zalijepiti u odgovarajuću košaricu. Svaki od studenata radne terapije odabrao je osobu uz koju je bio tijekom trajanja radionice i kojemu je pružao pomoć ukoliko je ona bila potrebna. Tijekom izvedbe radionice uočeno je da se  neki od korisnika fokusiraju na detalje te su bojali, izrezivali i lijepili materijale vrlo pedantno i temeljito. Nekima je bio bitniji podražaj samog šaranja po papiru negoli kvaliteta izrade. Glavni cilj ove kreativne radionice bio je edukativnog karaktera za sve sudionike te su oni kroz likovno stvaralaštvo mogli učiti o razlikovanju zdrave i nezdrave hrane. Isto tako, radionicom su se poticale motoričke sposobnosti prilikom izrezivanja, bojanja i lijepljenja. Uz navedene ciljeve bitnu komponentu činilo je rušenje predrasuda o autizmu kroz promjenu uobičajene okoline, socijalnu interakciju osoba s poremećajem iz spektra autizma sa studentima radne terapije i povezivanje sa ostalim prisutnim osobama.

Ovim putem zahvaljujemo Knjižnici grada Zagreba – Gradskoj knjižnici na suradnji, pruženoj ljubaznosti  i prostoru do slijedećeg viđenja u srijedu, 25.04.2018.g.

Opširnije:EDUKATIVNA RADIONICA STUDENATA RADNE TERAPIJE ZA ODRASLE KORISNIKE CENTRA

SVJETSKI DAN AUTIZMA U LOKALNOJ ZAJEDNICI – CENTAR MLADIH RIBNJAK

Korisnička ocjena:  / 0

Svjetski dan svijesti o autizmu u lokalnoj zajednici po prvi put je obilježen u Centru mladih Ribnjak. 13. travnja 2018. godine predstavili smo lokaciju Dvorničićeva 6 suradničkim organizacijama kao i onima s kojima bi rado surađivali. Žarka Klopotan, ravnateljica Centra pozdravila je prisutne i upoznala ih sa važnosti povezivanja sa zajednicom i smislom obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu. Voditeljica Programa za odrasle Renata Vragović naglasila je što članovi zajednice iz aspekta svojeg bavljenja mogu učiniti za osobe s autizmom i njihove roditelje. Ana Matoic, rehabilitatorica upoznala je prisutne s korisnicima Dvora kroz sliku i rimu, a Vedran je ispričao kako živi u Dvoru. Voditeljica lokacije Dvorničićeva, Zlatica Martinović govorila je o životu na lokaciji, a voditeljica slobodnog vremena Dinka Korbar-Benić o sadržajima rekreacije u zajednici. Socijalna radnica Sonja Škrbić-Deskar prikazala je suradnju sa suradničkim organizacijama u lokalnoj zajednici i šire, koje su važne radi socijalizacijskih i radnih programa u otvorenim uvjetima. Suradničke organizacije (Centar mladih Ribnjak, Knjižnica M2, Muzej Grada Zagreba), predstavnici Župe Sv. Ivana Krstitelja i Gradske četvrti Medvešćak obratili su se prisutnima svojim iskustvima s korisnicima. Na kraju zajedno smo otpjevali pjesmu „Lepi ti je beli Zagreba grad“, napuhali par balona i zajedno se poslikali. Nadamo se da će obilježavanje na Ribnjaku postati tradicionalna manifestacija kao i ona u Jelkovcu.

Opširnije:SVJETSKI DAN AUTIZMA U LOKALNOJ ZAJEDNICI – CENTAR MLADIH RIBNJAK

RADIONICA U MUO

Korisnička ocjena:  / 0

10. travnja korisnici iz Jelkovca 1 i 2 te korisnici iz Dvora bili su radionici u Muzeju za umjetnost i obrt. Izrađivali su perle od papira. Neki su bili više, a neki malo manje uspješni. No, svejedno je svima bilo lijepo iskustvo.

Opširnije:RADIONICA U MUO

PREDAVANJA U SREDNJOJ MEDICINSKOJ ŠKOLI U MLINARSKOJ

Korisnička ocjena:  / 0

Već treću godinu gostujemo u Srednjoj medicinskoj školi u Mlinarskoj povodom Svjetskog dana svijesti o autizmu. Ove godine smo proširili program, pa su održana dva predavanja za 3. razrede kojima smo ih upoznali s našim korisnicima, autizmom i Centrom za autizam, te dva predavanja za 5. razrede na temu zdravstvenog programa naših korisnika i kako ga obavljamo. Naime 5. razredi su nas već upoznali kada su bili 3. razred. Ispred Centra ovaj projekt vodi Tanja Biloglavnaša bivša rehabilitatorica. Rado bi ovaj program proširili i na druge srednje medicinske škole u Zagrebu.

Opširnije:PREDAVANJA U SREDNJOJ MEDICINSKOJ ŠKOLI U MLINARSKOJ

3899279
DanasDanas130
JučerJučer4160
Ovaj mjesecOvaj mjesec39568
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot215Dot182Dot81
Logirani Korisnici 0
Gosti 59