Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVIJESTI O AUTIZMU NA TRGU BANA JELAČIĆA

Korisnička ocjena:  / 9

I ove godine obilježavanje Svjetskog dana svijesti o autizmu 2. travnja organizirano je na Trgu bana Josipa Jelačića. Centar za autizam priključio se u ovoj manifestaciji Savezu udruga za autizam Hrvatske, Udruzi za autizam Zagreb i Udruzi „Kišni čovjek“. Cilj je skrenuti pozornost javnosti na potrebe i prava osoba s autizmom i poboljšati njihov položaj u društvu. Ovogodišnji svjetski moto obilježavanja je: „STOP DISKRIMINACIJI!“, kojim se političarima poručuje da su osobe s autizmom još uvijek socijalno isključene i nedostatno podržane u integraciji u lokalnoj zajednici u različitim aspektima življenja.

Centar za autizam predstavio je na Trgu bana Jelačića proizvode Učeničke zadruge „Grana“, čiji su vrijedni članovi i učenici s poremećajem iz autističnog spektra. Oni radom u zadruzi imaju priliku pokazati koliko mogu biti motivirani, vrijedni i kreativni u izradi različitih ukrasnih i uporabnih predmeta.

Pripremljen je i dijeljen promotivni materijal o autizmu i prigodni leci kako bi javnost dobila više informacija o prirodi poremećaja.

Na događanju su se okupili predstavnici Grada Zagreba: Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Ureda za zdravstvo, zatim Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predstavnici UNICEF-a, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i predstavnici udruga kao organizatori.

Mediji su bili prisutni u velikom broju prenoseći poruke da je djeci s autizmom potrebna brza dijagnostika, rana intervencija, predškolski programi, školovanje, rehabilitacija, organizirano stanovanje i zapošljavanje.

Iz Centra za autizam došli su polaznici predškolskog programa, učenici i odrasle osobe u pratnji djelatnika, učitelja i odgojitelja te svojih roditelja i drugih članova obitelji. Okupili su se u doista velikom broju i uživali u druženju, proljetnom suncu i doživljaju našeg glavnog Trga. Nekolicina se rado odazvala pozivu novinara i dala intervju. Bilo je sjajno vidjeti da su u središtu događanja upravo osobe s autizmom.

Dakako, radovali su se sudjelujući u puštanju plavih balona s predstavnicom Grada, našom starom znanicom, gospođom Biserkom Bucković i gospođom Lidijom Penko, predsjednicom Saveza udruga za autizam Hrvatske. Baloni s brojkom 12 000 simboliziraju očekivani broj osoba s autizmom u Republici Hrvatskoj koje trebaju sustavnu skrb i podršku i za čiji je kvalitetniji život organizirano ovo događanje. Cijelo vrijeme skupljani su  potpisi potpore za osnivanje Centra za autizam u Osijeku kako bi i Slavonija dobila bolje uvjete za odgoj i obrazovanje djece s autizmom i mogućnost za kvalitetniju skrb o odraslim osobama.

Nadamo se da je ovo događanje jedan korak bliže boljoj budućnosti osoba s autizmom i njihovih obitelji.

Opširnije:OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVIJESTI O AUTIZMU NA TRGU BANA JELAČIĆA 

SRETNA I USPJEŠNA 2015.!

Korisnička ocjena:  / 6

 

Kraj je 2014. godine. Vrijeme za promišljanje o postignutom u protekloj godini, za sabiranje rezultata i planiranje ciljeva.

U mnogo čemu djelatnici i polaznici Centra za autizam bili su vrijedni i predani. Dio nastojanja i zalaganja uspješno su pokazali na božićnoj priredbi i podijelili s uzvanicima radost zajedništva i stvaranja. I tom se prigodom moglo vidjeti da su prostori u kojima provodimo programe uređivani tijekom godine koja je upravo na izmaku, da bolje izgledaju i ugodniji su za boravak. Naravno da imamo još planova u vezi s poboljšanjem prostornih uvjeta i da ćemo se potruditi ostvariti ih.

Mnogi su nas ovih dana darivali: roditelji naših učenika i odraslih polaznika; prijatelji novi i stari, ali svi dragi; poslovni partneri; susjedi; članovi udruga. Svima im želim zahvaliti na  susretljivosti, pažnji i brizi, posebno na vremenu koje su podijelili s nama.

Na samom početku nove godine 2015. od srca želim mnogo sreće, zdravlja, zajedništva i plodotvorne suradnje svim učenicima i odraslim polaznicima, njihovim roditeljima i drugim članovima obitelji kao i svim  djelatnicima Centra za autizam.

Najbolje želje upućujem i djelatnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta  kao i predstavnicima Grada Zagreba koji su zaduženi za Centar za autizam i od kojih svi očekujemo u 2015. godini  još i veći angažman i potporu kako bi skrb o osobama s autizmom bila kvalitetnija i učinkovitija.

Vjerujem da će ovo biti godina u kojoj će mnogi odgovorni u društvu promišljati kako više učiniti za osobe s autizmom i njihove obitelji ne samo u Centru za autizam već u cijeloj Republici Hrvatskoj i kako im pružiti veću podršku da budu dio zajednice.

Neka božićno vrijeme traje u našim srcima i svojom blagošću i dobrotom nadahnjuje sve nas da jedni za druge činimo više. Posebno želim da svi mi koji radimo u Centru za autizam u poslu damo najbolje od sebe kako bismo na kraju iduće godine u srcu osjećali mir i ponos da smo učinili baš sve što smo mogli.

Sretna i uspješna nova godina 2015. svima! 


Žarka Klopotan,

ravnateljica Centra za autizam

3640214
DanasDanas270
JučerJučer5297
Ovaj mjesecOvaj mjesec100000
Najviše 02-17-2020 : 6075
3Dot218Dot67Dot1
Logirani Korisnici 0
Gosti 43