Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Svjetski dan osoba s Down sindromom: Ne zaboravite obući šarene čarape 21.3.

Korisnička ocjena:  / 3

Svjetski dan osoba s Down sindromom, 21.ožujak 2020., sigurno ćemo još dugo pamtiti, jer će naše šarene čarape moći vidjeti naše mame, bake, tate, sestre i braća. U njima ove godine nećemo doći u školu pohvaliti se kako su lijepe ali ih zato možemo poslikati i poslati slike svojim prijateljima, učiteljicama i učiteljima...

Zajedničkim snagama učitelja i naših vrijednih učenika napravili smo „Školske zidne novine-Čarapa novosti“, kako bismo obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom. U njima možete pročitati što učenici s Down syndromom misle o svojim prijateljima, kao i što njihovi prijatelji misle o njima. Ako pažljivo čitate među njima vlada ljubav, prijateljstvo, veselje.

Sigurni smo da je tako i sada u ovim danima kada se ne možemo družiti, ali smo i dalje svi povezani – učitelji su napravili radne materijale za rad kod kuće, redovito se čuju mobitelima, sada usvajamo nova znanja na novi način. Vjerujemo da ćemo se uskoro svi ponovo naći i pričati što smo sve radili kada nismo mogli dolaziti u školu.

 

Što je Fašnik bez Brkova?

Korisnička ocjena:  / 0

Pozor! Pozor! Fašnička republika je preuzela kontrolu nad našom školom! Sve je šareno, glasno i šašavo! Učiteljima su obojane kose, učenici plešu koliko ih noge nose!

Zlatni brk se dijeli šakom i kapom! Najbolje maske nagrađene su hrpetinom slatkiša (nema veze, sve smo to unaprijed potrošili na plesnome podiju), diplomama i, naravno, zlatnim kipićem za kojim svi čeznu (Kakav Oscar? Zlatni Brk je zakon!).

Namaškarana gomila si je ove godine zaista dala truda! Bilo je tu repera, patuljaka rudara, afričkih plemena, policajaca i semafora, vrtlara, istjerivača duhova, mačaka, djece cvijeća,  čak su i astronauti sletjeli! Ma svake godine smo sve šareniji.

A sada, Fašnik i Zlatni brk vraćaju ključeve Centra i idu na odmor, a mi, maškare, na osmišljavanje kreacija za sezonu 2021.

Opširnije:Što je Fašnik bez Brkova?

„Ti me pitaš koga volim - CZA“

Korisnička ocjena:  / 1

I ove je godine 14.veljače u našoj školi bio u znaku pisama. Pisali smo ljubavima, velikima i malima, prijateljima, simpatijama, mama i tatama. Crtali smo srca, cvjetiće i jedni druge kako bismo voljenima dali do znanja da mislimo na njih, ne samo jedan dan godišnje.

U dvorani se igralo, plesalo, skakalo za balonima, čitala su se pisma i pjevali su se hitovi na sav glas. Slavila se ljubav, proslavilo se još jedno Valentinovo.

Opširnije:„Ti me pitaš koga volim - CZA“

13. tjedan psihologije u Hrvatskoj

Korisnička ocjena:  / 0

13. tjedan psihologije u Hrvatskoj obilježen nizom događanja diljem Hrvatske. Jedno od njih bila je i javna tribina u organizaciji HURID-a u suradnji s četiri sekcije Hrvatskog psihološkog društva čije predstavnice su ujedno bile i panelistice, Sekcijom za razvojnu psihologiju rane i predškolske dobi (Tamara Hubeny-Lučev), Sekcijom za kliničku psihologiju (Iva Prvčić i Iva Žegura), Sekcijom psihologa u socijalnoj skrbi te Sekcijom za psihologiju razvojnih teškoća i invaliditeta koju je predstavljala, uz psihologinju iz COO Vinko Bek Idu Poljan, i psihologinja iz Centra za autizam Ivana Sladić Kljajić. Tema javne tribine bila je „Tranzicijska podrška u ranoj intervenciji – doprinos psihologa“. O aktualnosti teme svjedočio je i velik broj zainteresiranih posjetitelja tribine (preko 60) koji su se na samom kraju imali priliku i aktivno uključiti u raspravu. Panelistice su imale zadatak odgovoriti na tri pitanja, s obzirom stajalište sekcije kojoj pripadaju te svoje radno iskustvo:

1. Koliko je prisutna svijest o potrebi tranzicijske podrške u njihovoj radnoj sredini te što psiholozi rade?

2. Što se prepoznaje kao izazov?

3. Koji su prijedlozi za poboljšanja?

Slušatelji su dobili mogućnost saznati kako izgleda tranzicijska podrška djetetu s razvojnim teškoćama i njegovoj obitelji u situacijama prelaska između različitih pružatelja usluga, programa i sektora, kako se prate djetetove potrebe za podrškom tijekom tih tranzicija, te kako to funkcionira različitim sektorima: sektoru socijalne skrbi, sektoru obrazovanja i sektoru zdravstva. Iako je fokus bio na radu psihologa, naglašeno je kako kvalitetna tranzicijska podrška uvijek zahtijeva timski pristup i interdisciplinarnost.

20.02.2020.

Opširnije:13. tjedan psihologije u Hrvatskoj

Pisma Djedu Božićnjaku

Korisnička ocjena:  / 1

Stigao nam je još jedan kraj godine, još jedno blagdansko doba. Kao i svake godine, učenici i korisnici Centra za autizam priredili su svojim obiteljima i prijateljima prekrasnu, veselu i toplu priredbu koja je ove godine zaokružena temom  Pisma Djedu Božićnjaku. Naši su učenici i korisnici, veliki i mali, svoje želje, misli, snove i nadanja prikazali pjesmom, plesom, recitacijama i koreografijama. Mnoge su se njihove želje i ostvarile zahvaljujući velikodušnim donacijama prijatelja Centra za autizam koji redovito surađuju s ustanovom i posjećuju naše priredbe. Na tome smo im od svega srca zahvalni. Posebno bismo  naglasili i zahvalili gospodinu Karinu, pomoćniku ministrice koji nam je donio prekrasnu vijest o odobrenju sredstava od Ministarstva znanosti i obrazovanja za kupnju novog kombi vozila. Svojim dolaskom i obraćanjem razveselila nas je zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gospođa Marinka Bakula.

Riječi zahvale ravnateljica je uputila članovima Atletskog kluba Žumberak za organizaciju humanitarne utrke Kišni čovjek i direktoru tvrtke Metroteka, gospodinu Siniši Prugovečkom za provedbu  humanitarne akcije Hura. Osim njih, od vjernih donatora, priredbi su nazočile i članice Kluba supruga vojnih izaslanika u Republici Hrvatskoj.

Također, zahvalni smo našoj novoj prijateljici Editi koja je emotivnom plesnom izvedbom pomogla da se još jednom prisjetimo naše pokojne Helene.

Za kraj, preostalo nam je samo reći još jednu želju - Sretan Božić i uspješnu novu godinu 2020. želimo svakom našem prijatelju, svakom učeniku i korisniku, izvođaču i pomagaču, glumcu i pjevaču, svakom roditelju i djelatniku.

Veselimo se novim priredbama!

Opširnije:Pisma Djedu Božićnjaku

#DjecaDjeci #AdventUDubravi

Korisnička ocjena:  / 0

Dana 16. prosinca 2019. godine Centar za autizam sudjelovao je na Božićnom humanitarnom sajmu u organizaciji Vijeća Gradske četvrti  Gornja Dubrava u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, SmArt Ideas Lab. Sajam je održan u Narodnom sveučilištu Dubrava- Kulturni Centar.

U sklopu sajma održana je humanitarna prodajna izložba radova dječjih vrtića te učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola. Naš Centar za autizam sudjelovao je s prodajom radova učeničke zadruge „Grana“. Sredstva od prodaje namijenjena su štićenicima Kuće za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi- Kuća EMAUS, Caritas. Osim humanitarne prodajne izložbe, posjetitelji sajma mogli su uživati i u razigranom kutku kod Djeda Božićnjaka u raznim radionicama za djecu te u Božićnom koncertu.

Ovo je treća godina kako Centar za autizam sudjeluje u humanitarnom sajmu #DjecaDjeci te se veselimo daljnjoj suradnji.

Opširnije:#DjecaDjeci #AdventUDubravi

Terapijsko hranjenje u djece s razvojnim teškoćama

Korisnička ocjena:  / 0

14. i 15.12. djelatnice Centra za autizam, Brunela Majstorović, Daniela Šoštarić I Magdalena Jančec sudjelovale su na edukaciji "Terapijsko hranjenje u djece s razvojnim teškoćama" u organizaciji Udruge roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju "Anđeli" u suradnji s radnim terapeutom Dubravkom Jurišićem. Edukacija je provedena kroz teoretski i praktični dio. U teoretskom dijelu obuhvaćeno je praćenje razvojnih miljokaza oralno-motoričkog razvoja, uzroci teškoća jedenja i pijenja kod djece s razvojnim odstupanjima kao i sve bitne pretpostavke i terapijski pristupi za sigurno i učinkovito hranjenje.

Praktični dio odnosio se na pohađenje simulacijske radionice iz različitih tehnika hranjenja, kao i analiziranja video snimki direktnog rada s korisnicima.

Sudjelovanjem na ovoj edukaciji djelatnice Centra za autizam dobile su potrebno znanje i nužno osnaživanje za učinkovito provođenje aktivnosti terapijskog hranjenja u svom daljnjem radu.

Opširnije:Terapijsko hranjenje u djece s razvojnim teškoćama

Donacija računala

Korisnička ocjena:  / 2

Za naše male genijalce je projekt koji Hrvatska elektroprivreda d.d. organizira od 2015. godine. HEP donacijom računalne opreme, onim osnovnim školama kojima je to potrebno, želi poboljšati uvjete održavanja nastave i učenja te potaknuti razvoj kreativnog mišljenja. Odjel osnovnog školovanja učenika s intelektualnim teškoćama, Centara za autizam, bio je jedan od sretnih koji se prijavio na natječaj i dobio dva nova računala za naše male genijalce.

Veliko hvala HEP-u od naših učenika.

Opširnije:Donacija računala

Sveti Nikola

Korisnička ocjena:  / 1

Trala-lala-lala-la u školu nam je došao sveti Nikola!

Dobar stari Nikola nam je svakom učeniku donio prekrasne poklon pakete koje su mu pomogli nabaviti njegovi i naši prijatelji iz Diners CardClub kojima smo jako zahvalni. Osim poklon paketa naši prijatelji iz Diners CardCluba su poslali i svoje šarene rođendanske majice koje su naši učenici obukli i u kojima su pozirali za veselu zajedničku fotografiju.

Hvala Nikoli i njegovim Diners prijateljima!

Trala-lala-lala-la!!!!

Opširnije:Sveti Nikola

Međunarodna izložba sportskih fotografija ODLUČUJUĆI TRENUTAK 2019

Korisnička ocjena:  / 1

ODLUČUJUĆI TRENUTAK 2019. je naziv Međunarodne izložbe sportske fotografije koja se već 11 godina održava u Rijeci, u Galeriji Principij pod pokroviteljstvom Primorsko goranske županije, Hrvatske olimpijske akademije, Središnjeg državnog ureda za sport. Ove godine na natječaj se prijavilo 86 autora s 576 fotografija iz 12 hrvatskih  županija, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Austrije. Na izložbi je prikazano 55 djela 33 autora. Odabrane su 3 najbolje fotografije, dodjeljeno je 7 pohvala od čega jedna u kategoriji mladog autora, te najbolja fotografija u kategoriji  fair playa.

Centar je na natječaju zastupla Andrijana Đumlan-Cetin sa svoje 3 fotografije:

1) Dječaci i djevojčice jednako vole nogomet

2) Najbolja golmanica natjecanja

3) Mi volimo sport i natjecanja iako smo djeca s teškoćama

Treća njezina fotografija je ušla u 55 izbranih i bila predstavljena na istoj izložbi.

Prvu nagradu je odnijela autorica Nataša  Kupljenik s fotografijom "Snaga. "Drugu Manuel Angelini sa svojim triptihom "Trenerske brige", a treću Denis Peroš sa svojim "Startom". Nagradu za fair play je odnio Vladimir Dugandžić -"Sport i prijateljstvo". Pohvalu za mladog autora je dobila Lea Dugandžić "Golf sport".

Opširnije:Međunarodna izložba sportskih fotografija ODLUČUJUĆI TRENUTAK 2019

3862804
DanasDanas3093
JučerJučer6209
Ovaj mjesecOvaj mjesec3093
Najviše 03-22-2020 : 6840
3Dot233Dot239Dot102
Logirani Korisnici 0
Gosti 38