Autizam.hr upotrebljava neosjetljive podatke poput kolačića ili identifikatora uređaja u svrhe kao što su prikazivanje prilagođenih oglasa, mjerenje prometa i odabira naših posjetitelja te prilagođavanje sadržaja vama. Kliknite na akciju "Zatvori" kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno Vama. Svoje odabire možete u svakom trenutku promijeniti putem povratka na ovu web stranicu preko kontrola dostupnima na stranici Pravila privatnosti. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

Predavanje i radionicu na temu: «Socijalne priče u radu s osobama s teškoćama»

Korisnička ocjena:  / 1

Monika Jakobović, prof.def., iz Centra za autizam Zagreb, održala je predavanje i radionicu na temu: «Socijalne priče u radu s osobama s teškoćama» na sastanaku Sekcije za psihologiju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Hrvatskog psihološkog društva. Sastanak je održan 15.9.2016. u prostoru knjižnice Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, Goljak 2, Zagreb. Predavanju su prisustvovali zainteresirani članovi Sekcije.

 

Opširnije:Predavanje i radionicu na temu: «Socijalne priče u radu s osobama s teškoćama»

Konferencija o naprednoj tehnologiji za osobe s invaliditetom održana je 1. i 2. rujna

Korisnička ocjena:  / 2

Ove godine prvi put je održana konferencija „Asistivna tehnologija i komunikAACija“ u Zagrebu. Konferencija je bila u organizaciji Tehničkog fakulteta u Rijeci, ERF-a, NEURON (Udruga osoba oboljelih od ALS-a i drugih rijetkih bolesti), e-glas, Tobii Dynavox, LIFEtool (computer aided communication), Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava, Clevy te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Primjena tehnoloških pomagala je velik iskorak u prevladavanju komunikacijske barijere osoba s invaliditetom. Suradnja IT i srodnih informacijskih stručnjaka sa stručnjacima koji rade s osobama s poteškoćama komunikacije pokazao se kao svojevrsni „pun pogodak“ u razvoju takvih pomagala te omogućavaju prilagođavanje individualnim potrebama krajnjeg korisnika. Važno je napomenuti da je upotreba tehnoloških pomagala naišla na široku primjenu i zbog njihove financijske dostupnosti.

U dva dana edukacije izlagalo je 16 predavača, eminentnih stručnjaka i korisnika asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije iz 9 zemalja. Za vrijeme konferencije sudionici su imali mogućnost isprobati različita pomagala za osobe s invaliditetom, od asistivne tehnologije za pristup računalu do potpomognute komunikacije, te pogledati izložene poster prezentacije terapeuta iz Hrvatske i drugih zemalja koji u svom radu koriste asistivnu tehnologiju i/ili se bave potpomognutom komunikacijom. Konferencija je bila podijeljena na 3 tematska područja: „Stvaranje mogućnosti“, „Pomagala za kvalitetniji život“ te „Korisnik u fokusu“.

Na konferenciji su prisustvovali i djelatnici Centra za autizam; Željka jakšić, Martina Gregorina, Radmila Amanović, Alen Conjar, Sanja Strukan Tocigl, Vojko Rožmanović, Jadranko Lisak, Vesna Alandžak i Renata Vragović, a nove će spoznaje o asistivnoj tehnologiji kroz stručne aktive i predavanja prenijeti svojim kolegama i suradnicima.

Više o konferenciji možete pročitati na www.ataac.eu

Opširnije:Konferencija o naprednoj tehnologiji za osobe s invaliditetom održana je 1. i 2. rujna

Ljetovanje u Selinama 2016.

Korisnička ocjena:  / 3

Nakon uspješne nastavne i radne godine, zasluženo smo već 14. godinu za redom, otišli na ljetovanje u naše odmaralište u Selinama. Ljetovanje je realizirano u 10 smjena ( tri smjene osnovnoškolskog programa autizma, dvije smjene programa intelektualnih teškoća i pet smjena program odraslih osoba s autizmom) u vremenskom periodu od 28.lipnja do 6.rujna 2016.godine.

Polaznici su uživali u kupanju, večernjim izlascima na omiljene slastice, plesu u discu i drugim ljetnim aktivnostima, nezaobilazne su nam bile proslave rođendana uz torte i prigodne poklone. Ovo ljetovanjeuz puno sunca i ugodne topline, bilo je i razdoblja kada nas je bura malo propuhala. Kada bi zapuhala bura aktivnosti bi se mijenjale, odlazilo se u štetnje poučnom stazom Paklenica, izlete u Starigrad i Zadar,organizirane su razne radionice: aerobika, pjesme uz pokret, karaoke, likovne radionice ...A svi smo se veselili kada bi zamirisao naš veliki roštilj. Ovo ljeto ćemo pamtiti po tome što su nas na večer zabavljali veliki skakavci i žabice koje bi dolutale u naše dvorište.

Za lijepoga vremena na plaži smo uživali u moru, neki su naučili plivati, dok su neki  svladavali strah od vode, a drugi uživali u pecanju ili u igri na plaži.

Zahvaljujemo voditeljima smjena: Alenu Conjaru, Sandri Jadrijević, Jadranku Lisaku, Zlatici Martinović, Slavici Novaković, Tanji Biloglav i Darku Šanteku, vozačima na sigurnom prijevozu:Gigi, Miši, Marijanu, Velidu, Tončiju, Zvonku i Davoru. Zahvaljujemo i svim osobama u pratnji koje su prihvatile dodatna zaduženja prijevoza kombijem u Selinama i provođenja zdravstvenog programa, kao i našim dragim kuharicama koje su nam pripremale ukusna jela Biljani, Ani i Dragici. Hvala svim zaposlenicima koji su se rado odazvali kao pratnja našim polaznicima na ljetovanju.

Opširnije:Ljetovanje u Selinama 2016.

Završna školska priredba i donacija TV prijemnika članica Kluba supruga vojnih izaslanika

Korisnička ocjena:  / 1

Dana 09.06.2016.g. priredili smo završnu priredbu za naše goste i roditelje koja se održala u sportskoj dvorani Centra za autizam.

Na početku priredbe svim prisutnima obratila se ravnateljica gospođa Žarka Klopotan prigodnim pozdravnim govorom, a posebno je zahvalila svim našim dobročiniteljima koji tijekom godine prate naš rad te nam pomažu raznim donacijama. Učenici i njihovi učitelji prikazali su nam što su naučili i posebno osmislili za ovu priredbu. Naši uvijek dobrodošli i dragi gosti iz OŠ Vjenceslava Novaka, otplesali su kaubojski ples s učenicima iz osnovnoškolskog programa autizam. Treba naglasiti veliki uspjeh dvoje naših učenika koji su odradili odličan nastup sviranjem klavira. Cijela priredba je bila puna pjesme, plesa, folklora i prigodnih recitacija. Publika je nastupe naših učenika nagradila velikim pljeskom.

Nakon završetka priredbe, zadovoljni uzvanici su se uputili prema blagovaonici  na službeno otkrivanje televizora kojeg su donirale članice Kluba supruga vojnih izaslanika u Republici Hrvatskoj. Tom je prilikom Centar na poklon dobio veliki televizor uz najbolje želje za napredak, a zahvaljujući nesebičnoj donaciji biti će podignuta kvaliteta rada Centra.  Ravnateljica je zahvalila na donaciji te je uslijedilo službeno uključenje televizora prilikom kojeg smo pogledali kratak video uradak koji smo sinimili zajedno s našim učenicima. Ovom prilikom se zahvaljujemo svima na jednom predivnom danu ispunjenim lijepim i pozitivnim trenucima.

Nakon toga je uslijedio domjenak, za koji su zaslužne naše kuharice te izložba likovno-kreativnih radova učenika naše škole.

U nastavku pogledajte dio atmosfere s završne priredbe i službeno otvorenje donacije.

 

Opširnije:Završna školska priredba i donacija TV prijemnika članica Kluba supruga vojnih izaslanika

Likovna radionica Hrvatskog školskog muzeja u Centru za autizam

Korisnička ocjena:  / 2
U sklopu projekta Hrvatskog školskog  muzeja  Školski muzej slikom priča – naša Slikopriča, 9.6.2016. godine u našoj školi održana je likovna radonica. Radionica je vezana uz izložbu Bertuchovo slikovno carstvo, čija je tema velika dječja encikolpedija s kraja 18. stoljeća. Likovnim radionicama u okviru ovog projekta Hrvatskog školskog muzeja će se stvarati, po uzoru na enciklopediju F.J.Bertucha, mala slikovna enciklopedija našeg vremena. Među mnogobrojnim pomagačima i autorima Slikopriče, na veliko zadovoljstvo, našao se i Centar  za autizam.
Našu školu posjetile su Branka Manin, ravnateljica muzeja kao i autorice ovog projekta, Ivana Dumbović Žužić, viša muzejska pedagoginja  i  Kristina Gverić,  kustosica. Naše gošće, koje su  učenici već upoznali prilikom razgledavanja izložbe i druženja  na kreativnoj radionici povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, vodile su radionicu uz pomoć defektologinja Zvonimire Tomac i Melanije Milatović. Radionici se pridružila i Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam.
Zajedničkim snagama učenici programa intelektrualnih teškoća i osnovnoškolskog programa autizma vrijedno i kreativno crtali su brodove, kuće, različite vrste životinja, cvijeća, te ih maštovito oživljavali vodenim bojama, dajući  svoj dobrinos Slikopriči.
U drugom dijelu radionice učenici su crtali  i bojali različite motive koje su izrezivali i umetali u plastične okvire s magnetom na poleđini.  Učenike je posebno veselilo što su  šarene  magnete  mogli razmijeniti s prijateljima ili zadržati za uspomenu.
U veselom raspoloženju završili smo radionicu ali smo se nastavili družiti uz kolače i sok sa uzajamnom željom za nastavkom ove uspješne suradnje.

Opširnije: Likovna radionica Hrvatskog školskog muzeja u Centru za autizam

POSJET STUDENATA S UNIVERSITY OF THE WEST OF ENGLAND

Korisnička ocjena:  / 2

U svibnju 2016. godine, petnaestu godinu za redom posjetili su nas studenti sestrinstva s UWE i proveli u Centru za autizam dva tjedna.

Ove godine bilo je puno zainteresiranih studenata koji su bili željni iskustva u radu CZA te nas je posjetilo njih 26-ero u pratnji svojih profesora NickaPreddy i DorendeMackie.

Studenti su kao i prethodnih godina bili raspoređeni u dvije grupe. Prema rasporedu posjetili su sve programe: Predškolski program, Program stanovanja i radionice na lokaciji u Dvorničićevoj ulici, Stambene zajednice u naselju Sopnica- Novi Jelkovec, Program za učenike s intelektualnim teškoćama, Program za učenike s autizmom te radionicu Potkova u sklopu lokacije u Vile Velebita.

Zadaća studenata bilo je prvenstveno promatranje rada s korisnicima, također su imali priliku uključiti se u neposredan rad sa njima te na taj način razvijati i svoja osobna iskustva, komunikaciju, samosvijest i učenja o samome sebi.Podijelili smo sa njima našu svakodnevnicu, razmijenili iskustva u radu s osobama sa posebnim potrebama u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji i nastojali njihov boravak učiniti što ugodnijim.

Povratne informacije dobili smo od njihovih profesora. Kao i svih godina do sada posjet je zaključen kao vrlo uspješan te se unaprijed veselimo ponovnoj suradnji za godinu dana.

Opširnije:POSJET STUDENATA S UNIVERSITY OF THE WEST OF ENGLAND

Savez edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, Kongres 2016.

Korisnička ocjena:  / 2

Savez edukacijskih rehabilitatora je i ove godine u suradnji s Edukacijsko-rehabiltacijskim fakultetom organizirao Kongres u Varaždinu 28.-30.04.2016. Centralna tema je bila „IZAZOVI INKLUZIVNOG ODGOJA I OBRAZOVANJA“ sa sljedećim podtemama:

 • Procjena, programiranje i evaluacija
 • Čimbenici predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama
 • Cjeloživotno učenje osoba s invaliditetom
 • Obrazovanje i usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika
 • Edukacijsko-rehabilitacijski programi
 • Primjeri dobre prakse
 • Suvremene tehnologije u poučavanju.

Oblici sudjelovanja su bili:

 • Pozvana predavanja
 • Usmena izlaganja
 • Poster prikazi
 • Sudjelovanje bez izlaganja.

Na ovogodišnjem Kongresu su sudjelovali mnogobrojni izlagači između ostalog i djelatnici iz Centra za autizam s raznim temama:

Sanja Vranić: PRIPREMA ZA ŠKOLU DJECE S POREMEĆAJEM IZ AUTISTIČNOG SPEKTAR

Odlazak iz vrtića i polazak u školu velika je prekretnica za svako dijete, zato je važna dobra pripremljenost za školu.Današnja tendencija vrtića je učenje kroz igru i integrirano učenje .

Spremnost za školu treba biti: fizička, intelektualna, socijalna i emocionalna. Tehnike pripreme za školu su brojne u CZA najčešće koristimo tri tehnike, koje su se u praksi pokazale najučinkovitije i to: upoznavanje sa školom, socijalne priče i odbrojavanje.

Upoznavanje sa školom uključuje:

 • posjet školi,
 • dramatizacije školskih aktivnosti,
 • slike i fotografije škole (razreda),
 • raspored školskih aktivnosti.

Socijalne priče su strukturirane intervencije za bolje razumijevanje socijalnih situacija, bave se različitim socijalnim situacijama kroz koje djeca uče socijalno prihvatljivo ponašanje.

Odbrojavanje je kalendarska priprema za školu u kojoj odbrojavamo mjesece, tjedne i dane do početka škole. Završetak vrtića je ujedno i početak jednog novog velikog životnog razdoblja – školovanja.

Anita Poslon, Ljiljana Umićević, Ivana Sladić-Kljajić: PROJEKT BOGATSTVO RAZLIČITOSTI: UČENJEM DO RAZVIJANJA TOLERANCIJE U UČENIKA PREDMETNE NASTAVE

U projekt „Bogatstvo različitosti (Što je tolerancija?)“ koji je dio projektne nastave školskoga kurikuluma OŠ Granešina i Centra za autizam Zagreb bili su uključeni učenici svih sedmih razreda OŠ Granešina te petnaest učenika osnovnoškolskoga programa djece i mladih s poremećajem iz autističnoga spektra (PAS). Učenici sedmih razreda u studenome 2015. godine sudjelovali su u edukativnoj radionici o autizmu koju su održali njihovi razrednici na satu razrednika. Zatim su učenici redovne škole bili su u posjetu učenicima s autizmom. U prosincu 2015. učenici s autizmom bili su u uzvratnome posjetu učenicima redovne škole. Organizirano je druženje u školskoj knjižnici gdje su učenici imali priliku razvijati prijateljstva i toleranciju jedni prema drugima.

U siječnju 2016. godine učenici 7. razreda OŠ Granešina ispunjavali su test znanja o autizmu, kao i učenici svih osmih razreda koji nisu sudjelovali u edukativnoj radionici i nisu bili u posjetu učenicima s autizmom. Testiranjem statističke značajnosti razlika između aritmetičkih sredina dobivenih na testu znanja između učenika sedmih i osmih razlika dobiven je značajno veći prosječni rezultat u učenika sedmih razreda koji su prošli edukaciju o osnovnim značajkama autizma u odnosu na učenike osmih razreda koji nisu prošli takvu edukaciju. Takav bi se rezultat mogao shvatiti kao doprinos razvoju tolerancije prema osobama s PAS-om jer se tolerancija uči te razvija i usvajanjem znanja o određenim skupinama u društvu koje doprinose njegovoj raznolikosti.

Ana Ružić, Sanja Blažević, Jasmina Stošić, Jasmina Frey Škrinjar: OSNAŽIVANJE RODITELJA DJECE S POREMEĆAJEM IZ SPEKTRA AUTIZMA – RAZVOJ EDUKACIJE „POZITIVNI PRISTUPI AUTIZMU“

Edukacija roditelja i članova obitelji djece s poremećajem iz spektra autizma može smanjiti stres roditelja, povećati kvalitetu života obitelji te poboljšati osobne, obrazovne i socijalne ishode za osobe s poremećajem iz autističnog spektra i njenu obitelj. Međutim, u mnogim zemljama, kao i u Hrvatskoj su takve edukacije rijetke, ne provode se dosljedno i nisu dostupne svim obiteljima.

U ovom radu će se prikazati trogodišnji ERASMUS+ projekt „Equity and Social Inclusion through Positive Parenting“ (ESIPP) financiran od Europske komisije u okviru kojeg su se okupili roditelji djece s PSA, stručnjaci i znanstvenici iz 5 zemalja Europske unije (Ujedinjeno Kraljevstvo, Cipar, Makedonija, Belgija i Hrvatska) s ciljem da u okviru strateškog partnerstva razviju i evaluiraju edukaciju za roditelje i članove obitelji djece s PSA. Partneri iz Hrvatske su Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Centar za autizam Zagreb. Suradnik na projektu je i Udruga za skrb o autističnim osobama Rijeka. Specifični ciljevi projekta su:

 • Razviti znanstveno utemeljen model edukacije za roditelje djece s poremećajima iz autističnog spektra koji može biti korišten u različitim zemljama Europske unije
 • Razviti temeljni kurikulum i materijale za edukaciju roditelja
 • Provesti edukaciju roditelja
 • Evaluirati učinkovitost materijala i utjecaj edukacije uz korištenje kvantitativne i kvalitativne metodologije u prikupljanju i analizi podataka
 • Podijeliti kurikulum, alate i materijale s dionicima i kreirati preporuke za donositelje odluka

 

Zahvaljujemo se i čestitamo organizatorima na još jednom uspješno organiziranom kongresu. S veseljem očekujemo iduću godinu!!!

Opširnije:Savez edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, Kongres 2016.

PRVENSTVO HRVATSKE U KUGLANJU 2016.

Korisnička ocjena:  / 5

Prvenstvo Hrvatske u kuglanju na 9 čunjeva, klasičan način za osobe s intelektualnim teškoćama održano je 5. travnja 2016. godine u kuglani Pongračevo – Zagreb.

Organizator je bio Športsko društvo Specijalni športovi „Luč“ pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske.

Natjecanje se održavlo po pravilima Specijalne olimpijade i organizatora.

 

Natjecatelji su osvojili: 

Osnovnoškolski program - autizam

4. mjesto MATEO KOLAR


Osnovnoškolski program - intelektualne teškoće

2. mjesto ANDREJ MIKLEC

3. mjesto  TEA SUDARIĆ


Program odraslih osoba s autizmom

4. mjesto IVANKA PAVLINEC

6. mjesto SILVESTAR ŠKOFIĆ

Opširnije:PRVENSTVO HRVATSKE U KUGLANJU 2016.

3241122
DanasDanas1024
JučerJučer5812
Ovaj mjesecOvaj mjesec49769
Najviše 12-04-2019 : 6640
3Dot95Dot131Dot208
Logirani Korisnici 0
Gosti 61